Här är årets deltagare i Räv-SM

Kungsbacka (JJ) Nu är alla deltagande stövare uttagna till den prestigefyllda stövartävlingen, Räv-SM som går av stapeln 16-18 februari. I år tar Västergötlands Stövarklubb över stafettpinnen från Gotlands Stövarklubb som på ett mycket förtjänstfullt sätt arrangerade tävlingen förra året, dock inte helt utan komplikationer.

Nu är det klart vilka stövare som kommer delta i Räv-SM 2018. Foto: Joakim Martinsson

Alla minns säkert jaktmotståndarna och deras försök att sabotera fjolårets Räv-SM. Gotlands Stövarklubb kunde dock stå pall och tacka de startande ekipagen med ett fast handslag efter ett mycket väl arrangerat mästerskap. Västergötlands Stövarklubb har på grund av problemen i fjol vidtagit förebyggande åtgärder.

– Vi har i år valt att inte ta med och livesända via Tracker, berättar Anders Ydergren, medieansvarig i Västergötlands Stövarklubb och fortsätter: Dessutom har vi tillsatt Ingmar Gräns som säkerhetsansvarig för mästerskapet.

Intresset för Räv-SM ökar för varje år, för ett par år sedan kunde en hund kvala in på en öppenklassetta, men från och med förra året krävs en etta i elitklass och från i år, en etta i elitklass med riktigt höga poäng.

23 hundar anmälda

– Vi har fått in anmälningar från 23 hundar, var av nästan alla har ett första pris i elitklass. Det som var mest nervpirrande var att vi hade två hundar som hade exakt samma pris och poäng. De hade inte heller, någon tapptid. Vi fick helt enkelt gå på den yngsta hunden och då var det Ebbarps Foxi som var ett år yngre än Rävmossens Bibbi, säger Anders Ydergren.

I startfältet återfinns i år tre stövarraser. Men en trend har vänt. Schillerstövaren, som de föregående åren varit den mest representerade rasen på startfältet, nu har minskat och den finska stövaren har tagit mark. I startfältet hittar vi, förutom fjolårets vinnare Biabys Vicko, även Jimmi Lindby, Dalhem och Drevtorpets Challe, som ställer upp för tredje året i rad.

Direktrapporter i Jaktjournalen

Givetvis kommer Jaktjournalen som mångårig huvudsponsor att direktrapportera från tävlingen. JJ-medarbetaren Joakim Martinsson kommer finnas på plats för ett längre reportage i tidningen.

– Det ska bli otroligt roligt att vara med på årets mästerskap. Som ett naturligt steg kommer Jaktjournalen även att livesända via sociala medier direkt från skogen. Det kan vara allt från glödheta drev till intressanta interjvuer med hundägare eller domare, säger Joakim Martinsson.

Deltagande ekipage

1. Finsk stövare, Ebbarps Katja (90×66, 90×60) Ägare Kjell-Göran Josefsson, Svenljunga.

2. Finsk stövare,  Kilbackens Raju-Jocke (90×64, 90×61), Anton Engberg, Tingsryd.

3. Finsk stövare. Biabys Vicko (90×59, 90×65), Robert Johansson, Horda.

4. Hamiltonstövare, Malmbäckaren Foxii (90×64, 90×60), Jesper Karlsson, Kville.

5. Finsk stövare, Rävhallarnas Cegra (90×59, 90×63), Leif Malm, Hyltebruk.

6. Schillerstövare, Kurrelia Tekla (90×59, 90×63), Mattias Larsson, När.

7. Schillerstövare Jakt Champs Ariel (90×61, 90×60), Joakim & Elfrida Rhen, Korsberga.

8. Schillerstövare. Drevtorpets Challe, (90×58, 90×63), Jimmi Lindby, Dalhem.

9. Finsk stövare, Mari, (90×61, 90×59), Mikael Karlsson.

10. Finsk stövare, Ebbarps Foxi (90×58, 90×59), Jan Gustavsson, Stockaryd.

Reservlista

1.  Schillerstövare, Rävmossens Bibbi (90×57, 90×60), Jonas Ekholm, Tämta.

2. Finsk Stövare, Messi (90×55, 90×62), Robert Lundahl, Bor.

3. Schillerstövare, Rävmossens Cliffton (90×57, 90×59), Charles Grönkvist, Immeln.

 

 

 

 

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser