Jaktnyheter

Halvtid för Sveriges bästa rävhundar

En av dagens drevrävar i pass. Denna jagades av schillerstövaren Lyeskogens Cesar.

Efter i det närmaste Force Major förhållanden i torsdags kunde Stövar-SM för rävhundar äntligen gå av stapeln ett år efter planerat datum. Efter en första av två provdagar har fyra hundar ett förstapris i ryggen, men mycket kan fortfarande hända.

Gotland var vintervackert som en tavla imorse. Temperaturen var några få minus eller runt nollan på de flesta provrutorna när kopplen ströks klockan 8. Det dröjde bara minuter innan första hunden hade räv på benen, finskstövaren Star hemmahörande i Dalsland. Men räven beslutade sig efter 25 minuter att springa i strandkanten på ön Star sökte förgäves efter spåret.

Det är inte lätt när räven springer i vattenbrynet.

Ebbarps Zäta, vinnare av SM sist tävlingen ägde rum hittade också räv tidigt och höll den på benen tills förstapriset var i box. Zäta är en mycket rutinerad drivare och med närmare 20 förstaprisprov i ryggen vid det här laget. Han ligger onekligen bra till inför morgondagens sista av avgörande provdag.

Men Zäta har utmanats av småländska schillertiken Flintbergets Alva, med förare Erik Engberg. Hon körde också full tid, och hade under dagen uppe tre rävar. Ytterligare ett par obsades på hennes provruta.

Speelas Garo från Västergötlands Stövarklubb fick också ihop ett förstapris genom två olika rävdrev. Det första gick i gryt men tiden kunde Garo ta med sig och lägga till på nästa upptag. Det skulle dröja till efter lunch innan finskstövaren hittade en ny räv och den drev Garo tiden ut.

Inga lätta förhållanden

Även Lyeskogens Cesar som satsar på revansch efter fjolårets andraplats drev full tid och tog ett förstapris. Han drev en räv som hela tiden bjöd på problem. Det var kärr och fårhagar om vartannat.

Flera andra av deltagarna hade räv på benen men mycket snö i markerna och tidvis rejält med nederbörd gjorde inte förhållandena enkla, vare sig när det gällde slagarbete eller drev. Dessutom ställde täta slånbärsnår, så kallad tynne och fårstängsel också till det för några deltagare.

Sisslebos Miska fick hjälp att följa slaget.