Hallandsjägarna struntar i rävspillningsinsamlingen

Halland (JJ) 2011 bidrog de halländska jägarna till en stor mängd insamlade skjutna rävar till Statens veterinärmedicinska anstalt. Nu när spillning ska samlas in är intresset desto lägre. Länet är ett av de sämsta i landet att skicka in prover, rapporterar Sveriges Radio P4 Halland.

Statens veterinärmedicinska anstalt genomför just nu en kartläggning av rävens dvärgbandmask och dess spridning i landet. Jägare har uppmanats att samla in spillning som ska analyseras, men intresset är lågt, framför allt i Hallands län. Det kan bero på att ersättning för de tidigare insamlade rävarna inte betalades ut som de skulle.

– Vi var lovade 150 kronor per räv, och det skulle gå till Jägareförbundets länsavdelning, som i sin tur skulle dela ut det i jägerleden. Men vi var inte registrerade på ett korrekt sätt, enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt  och därför kunde det inte utgå någon ersättning, säger Fredrik Jonsson, insamlingsansvarig jägare i Halland till P4 Halland.

Jägarna i Hallands län har hittills endast skickat in 9 av de 82 spillningsproven de ska ta. Länet delar bottenplaceringen med Värmlands län som bara skickat in 14 prover hittills.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼