Magnus Oscarsson, Kristdemokraterna, har tagit initiativ till ett riksdagsseminarium om vargförvaltningen. Foto: Gettyimages och riksdagen, fotomontage

Hallå, Magnus Oscarsson, varför ska Sverige ha en isolerad vargstam?

På onsdag arrangeras ett riksdagsseminuarium om den svenska vargförvaltningen och framtiden. Vi frågar en av initiativtagarna, kristdemokraten Magnus Oscarsson, varför Sverige ska ha en isolerad vargstam?

Magnus Oscarsson sitter i riksdagen för Kristdemokraterna och är partiets talesperson i frågor som rör landsbygdspolitik och jordsbrukspolitik. Han är även distriktsordförande för Kristdemokraterna i Östergötland. På onsdag blir det seminarum i Riksdagen om varförvatlningen och framtiden. Magnus Oscarsson är en av dem som tagit iniatiativet och Jägareförbundet kommer att medverka, liksom företrädare för de andra politiska partierna. – Huvudfrågan är den otrygghet som många upplever. Vi ser och hör att många människor på landsbygden känner oro inför vargförvaltningen som inte fungerar, säger Magnus Oscarsson.

Exempel från Finspång

Han exemplifierar med en rapporterad händelse i Finspångs kommun. – Vargen kommer så nära som 25-30 meter och är totalt oskygg. Så kan vi inte ha det – vargar ska inte upplevas som tama. Människor måste kunna lita på att staten tillåter skyddsjakt och licensjakt, säger Magnus Oscarsson. Hans huvudbudskap är att det finns för mycket varg i Sverige, och att jägare och tamdjursägare känner oro. – Vi har inte beslutat exakt hur många vargar vi vill att det ska finnas. Men vi kan tänka oss att antalet måste ned emot 170 vargar, säger Magnus Oscarsson.

Men varför ska Sverige hysa en isolerad stam av vargar i den folktäta halvan av landet? – Det är en bra fråga – den ska vi diskutera och det krävs att vi verkligen tar oss en funderare. I grunden handlar det om EU-direktiv, men då måste vi ha politiska beslut om antal vargar. Och det krävs att besluten efterlevs, säger Magnus Oscarsson.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21