Jaktnyheter

Grom fixade björn igen

Skytten Olle Berggren och Martin Brenne med gråhundarna Grom och Dolly. Foto: Privat
Sundsvall (JJ) Gråhunden Grom och norrmannen Martin Brenne har lyckats i år igen i björnjakten. På lördagen sköts en björnhane efter bra arbete av Martins hundar.
Det är andra året Martin Brenne från Skjaerhalden, nära svenska gränsen vid Strömstad, jagar björn i Sundsvall. I fjol fällde man en björn efter den första samordnade björnjakten i Nora-skogarna väster om Sundsvall. Jaktjournalen skrev om förra årets björnjakt. Läs artikeln här. I år har man tagit nya tag men jakten gick trögt de första åtta dagarna. – Vi hade inga färska spår. Stammen ökar i området men det är björnglest om man jämför med exempelvis Ströms Vattudal. Här gäller det att banda med hunden tills man är säker på att det är björnspår man hittat, säger Martin. På lördagsmorgonen hittade han dock spår från kvällen före. – Jag släppte Grom som är äldst och har ett otroligt bra intresse för spår och förföljande. Men precis i samma veva som han kom loss stötte jag en älg och funderade ett tag om det verkligen var björn han jagade, berättar Martin.

Släppte unghunden också

Spåren kontrollerades noga och då stod det klart att Grom arbetade med en björn. Då släppte Martin sin ett och ett halvtåriga gråhundstik Dolly också. – Det buktade och buktade några timmar i brant och myrig terräng. Vi kunde inte smyga oss in utan det var gångstånd hela tiden. Som tur var hade vi satt ut passkyttarna i en ganska vid radie, säger Martin. Det blev också en av passkyttarna som lyckades komma åt och skjuta björnen. Olle Berggren gensköt gångståndet och fällde den 102 kilo tunga björnhanen. Nu planerar Martin på att åka hem en sväng till Norge och ta sig an bland annat vildsvinsjakt med hundarna. – Finns det björnar kvar på tilldelningen funderar jag på att komma upp hit igen om några veckor. Jaktledaren Fredrik Ekman är otroligt duktig på att organisera jakt, så att jag som hundförare inte behöver oroa mig för exempelvis var passkyttarna sitter. Det gör det bra att jaga här, säger Martin Brenne.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21