Jaktnyheter

Göte Johanssons jämthund vargattackerad

Göte Johansson, Dals Långed fick nyligen sin jämthundshanne attackerad av varg. Arkivbild: Per Jonson
Dals Långed (JJ) Göte Johansson, känd jaktprofil i Dalsland, fick förra helgen uppleva det som så många jägare i vargrevir oroar sig för. Hans jämte "Järven" blev under ett älgarbete attackerad av varg.
Järven, som Götes Johanssons nioåriga jämthund heter ligger hopkrupen i korgen hemma i huset i Dals långed. Han hade en enorm tur som överlevde attacken förra helgen. – Vi jagade älg i Kristinedal, sydväst om Åmål. Järven skällde på ko med dubbelkalv och en tjur, men jag kom inte åt att skjuta. Älgarna var inte heller benägna att gå i sken utan det bara stod och gick undan i gångstånd. – Efter ett försök att sätta dem i sken gick de och ställde sig vid en tjärn. Jag var väl omkring 400 meter därifrån när jag såg på pejlen att något måste hänt. Järven avbröt plötsligt ståndarbetet och sprang mot Göte. Emellanåt stannade hunden men fortsatte sedan. – När han kom fram till mig var han helt blodig och jag förstod direkt vad som hänt. Göte har i många år arbetat med rovdjursförvaltningen i Västra Götalands län. Han har representerat jägarintresset i Viltförvaltningsdelegationen, arbetat som besiktningsman och rovdjursspårare åt länsstyrelsen. – Vargen hade angripit Järven i bakdelen av kroppen. Runt analöppningen var det fullt med bitmärken, berättar Göte. Enligt Götes erfarenhet kan man skilja på två typer av vargangrepp. I det ena förfarandet sitter betten i fram. Som regel dör hunden omgående. I det andra som mer verkar likna en maktdemonstration från vargen angrips bakdelarna på hunden. – Så vitt jag vet finns inga revirhävdande vargar i det området vi jagade i, men det ligger i en passage vargarna gärna rör sig igenom. Järven hade tur. Läkningen har gått över förväntan. Ändtarmen och urinröret klarade sig. Muskelärt är skadorna i ljumskarna värre men förhoppningen finns att han ska bli återställd. – Vi hade tur. Jag hade nog inte kunnat avstyra angreppet. Det var extremt tät skog där jag stod. Jag såg bara cirka fem meter där jag stod när hunden kom till mig.