Jaktnyheter

Görans naturbilder blir frimärken

Naturfotografen Göran Ekström, Östersund, har hedrats med att tre av hans bilder blir frimärken.
Östersund (JJ) Naturfotografen och JJ-medarbetaren Göran Ekström har återigen uppmärksammats för sina fina djurmotiv. I slutet av augusti släpper PostNord tre frimärken med Görans bilder.
– Det är naturligtvis jätteroligt att bli uppmärksammad på det här sättet. Under en period sökte PostNord efter djurbilder och min fru Eva, skickade in ett urval, och tydligen fastnade man för tre av mina bilder, en skogssork, mård och en brunbjörn, berättar Göran Ekström, Östersund. Ända sedan 1966 har Göran varit aktiv naturfotograf i samband med att han fick sin första spegelreflexkamera, de första åren jobbade han även inom psykiatrin, men de 25 senaste åren har han och fru Eva enbart jobbat med naturfotografi.

Skjuter med kameran

– Att vara naturfotograf med inriktning på vilda djur är nästan som att jaga, med den skillnaden att jag skjuter med kameran. Det är helt klart spänningen och utmaningen att lära sig mer om olika vilt som lockar lockar mig.

Göran Ekström hedrad.

– Just nu förbereder jag lockjakt på älg med kameran, det är också bilder som det är stor efterfrågan på. Men även skogssork och storlom är intressanta arter som ofta efterfrågas av förlag som gör almanackor, förklarar Göran. Vilka bildidéer jagar du nu? – Jag försöker ta nya tjäderspelsbilder som inte är så vanliga, jag vill försöka fota spelande tjäder i siluett mot himlen. Anledningen är att jag vill fylla ut mitt fotoarkiv, men även byta ut gamla analoga bilder. – Jag har sett att om man kan ta lite annorlunda bilder, som ofta kräver mycket jobb, betalar det sig i längden. Jag jobbade till exempel i tio år med storlommen innan jag fick den bild jag ville ha. Den 23 augusti släpper PostNord de tre nya frimärkena med Görans bilder. Lanseringen sker i Gamla Stan på Postmuséet där han skall hålla ett anförande om hur han jagar vilt med kameran och hur han planerar sina bilder.

Speltokig tjäder

– Ibland kan man inte planera bilder, som häromdagen (den 22 juli, reds anmärkning) när jag besökte en kallkälla där älgar brukar dricka vatten. Plötsligt blev jag attackerad av en speltokig tjädertupp, vilket är mycket ovanligt på sommaren, säger Göran. Just nu har han även en naturfotoutställning på Jamtli Kafé i Östersund. Utställningen pågår fram till den 26 augusti och speglar det vilda djurlivet i Jämtland. En utställning som tidigare visats på Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm, i samband med att han fick utmärkelsen Årets Naturfotograf 2014 av Naturvårdsverket.