Jaktnyheter

Glöm inte anmäla dig till Rovdjurskampanjen – Riksdagsledamot Rebecka Le Moine förklarar reglerna i riksdagen

Rebecka Le Moine beskriver Jaktjournalens Rovdjurskampanj under debatten 16 december.
Jaktjournalens Rovdjurskampanj är i full gång. Men ännu är det inte för sent att anmäla sig. Riksdagsledamot Rebecka Le Moine (MP) förklarar här reglerna under gårdagens debatt i riksdagen.
Det var under gårdagens debatt i riksdagen som Rebecka Le Moine (MP) tog upp Jaktjournalens Rovdjurskampanj. Hon säger: – Herr talman! I dag är det lagligt att jaga med helikopter, det är lagligt att jaga med fällor och det är lagligt att använda hundjakt på rovdjur som är i färd med att föda upp sina barn. Det är lagligt att använda cirka hundra olika fällor samt ett par snaror i Sverige, men möjligheten att kontrollera hur fällorna används är minimal. – I år är det med sorg som jag noterat att Rovdjurskampanjen fortsätter. Det är en kampanj som uppmuntrar dödande och motiverar det med att det egentligen skulle handla om viltvård. Det finns ingen plan för vilka djur som ska skjutas var eller i vilket syfte. En skjuten rödräv ger 120 poäng, en gråtrut 15 poäng. Gråtruten är för övrigt sårbar och har minskat med 70 procent de senaste 30 åren. – Vinnaren år 2016 fick ihop 10 470 poäng. Han sköt 28 rävar, 7 grävlingar, 32 minkar och 394 fåglar – imponerande. Med en master i naturvårdsbiologi och ett förflutet som naturvårdskonsult kan jag ändå inte se kopplingen mellan allt detta dödande och naturvård. – Herr talman! Det har gått utför i Sverige vad gäller jakten. Du kan se anförandet här.

Stoppa licensjakt och inrätta en tillsynsmyndighet

Rebecka Le Moines anförande är kopplat till den motion om jakt och viltvård hon lämnat in. I motionen har hon sex yrkanden. Hon vill att medel från Viltvårdsfonden ska upphandlas enligt principen för offentlig upphandling – alltså att Jägarförbundens allmänna uppdrag ska ses över – hon vill stärka jakttillsynen genom att införa en särskild tillsynsmyndighet enligt norsk modell, som bör finansieras av jägare. Hon vill också skärpa arbetet mot den illegala jakten, öka stödet till förebyggande åtgärder för att hålla rovdjur borta från tamdjur, stoppa licensjakten på varg och ändra beräkningen för populationsstorlek av varg till den tid på året då populationen är som minst. – Herr talman! Mina kärnväljare är de som inte har någon röst. Det är alla de arter och alla de djur som finns, som har rätt att finnas, men som vi begränsar, utsätter för lidande, dödar och utrotar. Och det är för mina kärnväljare som jag vill inrätta en särskild myndighet, säger hon under debatten.

Replik av Kjell-Arne Ottosson (KD)

–  Tidigare i höstas var bland andra Rebecka Le Moine med på Rovdjursmarschen här i Stockholm tillsammans med en representant från Vänsterpartiet. Det var en demonstration där militanta djurrättsextremister var med. Det handlar bland annat om Hunt Saboteurs Sweden, Djurfront och Djurens Revolt, säger Kjell-Arne Ottosson (KD) i en replik. Han fortsätter: – Är det så att Miljöpartiet och Rebecka Le Moine står bakom den typen av djurrättsextremism eftersom Rebecka Le Moine var med i rovdjursmarschen i Stockholm tidigare i höstas? Om Rebecka Le Moine är med legitimerar hon därmed även den formen av extremism. Står Rebecka Le Moine och Miljöpartiet bakom den? Rebecka Le Moine svarar att hon inte kände alla på Rovdjursmarschen. – Jag kände inte alla som var där. Om det skulle finnas någon som har blivit dömd eller varit kriminell på plats kan jag inte skuldbeläggas eller ta ansvar för den personen, som jag inte känner eller någonsin har träffat förut. Här kan du anmäla dig till Rovdjurskampanjen. Jakten sker enligt jakttabellen, beslutad av riksdag och regering.

Daniel Sanchez Chefredaktör 0300-30621