Månadens hund

Gånedalens Sverker – en obotlig jaktmaskin

Gånedalens Sverker poserar stolt framför sitt drevdjur.
Hör man tax nu förtiden är det ofta sammankopplat med viltspår eller utställning. Men man får inte glömma av att taxen är en utpräglad jakthund. Gånedalens Sverker och hans husse Björn Fransson, Färgelanda är fullkomligt jakttokiga. Vilket Sverker har bevisat på jaktprov flera gånger, men även när Jaktjournalen slår följe på rådjurspremiären.
Jaktjournalen möter upp Björn och Gånedalens Sverker ute i skogen. Det är första oktober – ett heligt datum för rådjursjägarna med drivande hundar. – Egentligen är det den sämsta dagen att följa med ut på, säger Björn och fortsätter. – Det är ju nu hundarna är som mest otränade! Sverker eller Messi som han kallas till vardags, är Björns andra tax i ordningen och han har inga planer på att byta ras. – Taxen passar mig perfekt, den är lagom stor och har en fantastisk jaktlust. Och sedan jag köpte korthår, kommer jag verkligen inte att byta. Korthåret har med åren tagit enorma framsteg på jaktproven, berättar Björn.

Ska vi jaga eller!?

Tidig jakt

När det var dags för en ny tax för Björn fick han leta länge. Att få tag i en tax med bra linjer är långt ifrån det lättaste. – Jag hade ju hört att Dan Nilsson som äger Gånedalens kennel alltid har haft bra taxar och när han skulle ha en kull föll det sig naturligt för mig att skriva upp mig på en valp, berättar Björn. När väl Björn fick hem Messi visade han gott gry. Första drevet gjorde han vid fyra-fem månaders ålder, men aldrig mer än 20 minuter. Det var först vid andra säsongen som Messi började prestera riktigt bra drev på en-två timmar. – Jag vill inte ha bråttom med mina unghundar. Jag vill heller inte ha någon jaktidiot och jag tror att börjar man för tidigt med en valp, kan det lätt tendera att jaktlusten blir för stor, säger Björn. Samtidigt kommer Messi tillbaka från en stor sökrunda. Snabbt hälsar han på husse innan han ger sig ut igen. Då kommer upptaget. Drevet buktar tätt, så tätt det kan göra för en duktig tax. Efter en timma springer geten på en passkytt i såten. Rådjuret kommer småspringandes i en plantering med taxen 100 meter bakom. Skottet blir lätt för passkytten och ännu ett djur kan räknas på Messis samvete.

Utställning och jaktprov

Redan vid ett och ett halvt års ålder var det dags för jaktprov. Det gick galant, ett första pris på rådjur med 48 egenskapspoäng. Nu hade Björn visat på papper att det faktiskt var tidig jakt i Messi. Året efter var det dags att jaga championatet. Första provet gick inte alls som ekipaget hade tänkt, ett upptag på räv som Messi lyckades driva ihop ett tredje pris på innan räven gick ut på en trafikerad landsväg. – Det är så det är, Messi jagar allt. Just den dagen hade vi oturen att inte få upp något mera vilt, berättar Björn. Senare, samma säsong, var det dock klart. Med två raka första pris och ett D-Cert kunde Messi titulera sig som svensk jaktchampion. I utställningsringen har det dock inte gått lika bra som i skogen. Björn och Messi fick nöja sig med ett ”Good” – Men det är ju jakten som är viktigast och han är rastypisk, säger Björn.

En lyckad premiär, husse, hund och drevdjuret.

Avel

Hundar som har visat framfötterna på jaktprov, utställning och visar en god mentalitet ska givetvis användas i avel. För Messi var det en självklarhet och han kunde själv välja bland tikarna. Han har idag används till fyra kullar med fyra olika tikar. – Det roliga nu ska bli och följa valparna. Jag sparade ingen själv utan hoppas på en parning längre fram så jag kan få en valp. Just nu finns inte tiden för två hundar, säger Björn. Messis framgångar i skogen har inte gått obemärkta förbi hemma. Även Björns fru Carina har involverat sig i hundägandet. – Carina har ofta varit med ute och släppt Messi och givetvis har hans framgångar fött något slags intresse hos Carina, för nu pratar hon om att ta jägarexamen, avslutar Björn med ett härligt skratt samtidigt som han kramar om sin duktiga tax.

3 bästa egenskaperna

1.     Samarbetet.

2.     Söket.

3.     Mentaliteten.

SEJ(D)CH Gånedalens Sverker SE31591/2012

Efter: SEJ(D)CH Assar S29755/2004

Undan: SEJ(D)CH Dammforsens Bella S26454/2006

Ägare: Björn Fransson, Färgelanda.

Uppfödare: Dan Nilsson, Tanumshede.

Utställning:

Unghundsklass:

2013-09-01,SVTK, Laxsjön, Very Good – Anette Edlander.

Bruks/Jaktklass:

2014-04-27,SVTK, Uddevalla, Good – Kjell Lindström.

2017-08-27,SVTK, Högsäter, Good – Sigve John Berg.

Jaktprov:

2013-11-13, SVTK, Sven-Olof Arveblad , 1:a Rådjur 48 ep.

2013-11-28, SVTK, Anders Johansson, 0:a 40 ep.

2014-11-25, SVTK, Tommy Jacobsen, 3:a Räv 41 ep.

2015-11-28, SVTK, Åke Nygren, 2:a Rådjur 48 ep.

2015-12-08, SVTK, Anders Johansson, 1:a Rådjur 52 ep, D-Cert.

2015-12-15, SVTK, Stefan Ohlsson, 1:a Rådjur 45 ep. (Godkänt Jaktchampionat SEJ(D)CH)

2016-11-25, SVTK, Niklas Karlsson, 1:a Rådjur 52 ep, D-Cert.

2017-01-26, SVTK, Lars Krantz, 1:a Rådjur 50 ep.

2017-11-26, SVTK, Tommy Jacobsen, 1:a Rådjur, 53 ep, D-cert.

2018-01-16, SVTK, Mats Viktorsson, 1:a Rådjur, 52 ep, D-cert.