Galgatfilms – mer än bara bomskott

Sorsele (JJ) Galgatfilms slog igenom med buller och bång när de 2015 släppte sin första jakt-dvd Hundskall och Bomskott I. Nu har de släppt tvåan som fått underrubriken ”Från rävdrev till björnfrossa”. JJ har tittat på filmen och även kollat hur jakten gått i höst för Sorselegrabbarna och deras jaktkompisar.

Stig Fredriksson var inte bara en backklippa i fotbollslandslaget. Han vet också hur man springer in på ett gångstånd, här med sin enorma 26-taggare och jämthundstiken Hella.

Försäljningen av första filmen gick långt över förväntan och även tvåan som släpptes i somras har sålt bra.

– Den här filmen har ungefär samma stuk som den första, men innehåller mer jakt på älg och björn, berättar Tobbe Lundmark som tillsammans med jaktkompisarna Viktor Abrahamsson, Jonas Fjellner, Kristian och André Rådström, samt Emil Gabrielsson ligger bakom Galgatfilms.

För Er som inte sett någon av filmerna är det viktigt att förklara att detta är lokalproducerad jaktfilm från Sorseles fjällnära skogar. Massor av snus, svordomar och härlig humor som kryddas med bred dialekt.

Och så får man självklart se mängder av duktiga hundjobb på räv, älg och björn. Dessutom vet gänget var passen finns och mängder av spännande jakter och skott visas. Det är så medryckande att man t o m funderar på att flytta till Sorsele för att jaga.

Sorselegrabbarna jagar främst på allmänningen, men även på en del andra marker runt samhället. En del av björnjakten brukar också förläggas på marker utanför Storuman.

Höstens älgjakt har varit gigantisk på allmänningen efter några års sparande av stortjurar.

Stig Fredriksson, fällde en enorm 26-taggare på Goddjaurs jaktlags marker som ligger på allmänningen. Han fällde älgtjuren på gångstånd för bröderna Jesper och Jonas Fjellners jämthundstik Hella. Slaktvikten var tunga 361 kg.

Stig som är född i Sorsele är annars mest känd för en mycket framgångsrik idrottskarriär. På 80-talet vann han UEFA-cupen med IFK Göteborg och flera SM-guld. Hans spelskicklighet gav honom också plats i landslaget.

Även Pelle Rådström lyckades fälla en riktigt stor tjur på samma marker. En präktig 23-taggare på cirka 320 kg fick han lägga omkull. Pelle är för övrigt illustratören bakom omslaget på filmen.

En präktig 23-taggare på cirka 320 kg som Pelle fick lägga omkull.

Bolagshund

Höstens björnjakt har också gått riktigt bra för Sorselegrabbarna. Under några dagar fällde de tre björnar vid hundjakt.
– Vi har en så kallad ”Bolagshund” Saiter som vi äger tillsammans. En blandning av det mest, det är laika och stövare-gråhund. Han jagar vi bara björn med och det brukar funka bra, berättar Tobbe och tillägger att en av björnarna fälldes för Saiter när han jobbade ensam med björnen.

En annan björn sköts av jaktkompisen Ulrik Thuresson där hans jämthundstik Vindelfjällens Vuotsa och Saiter jobbade ihop. Den tredje björnen fälldes för ett par andra kompisars jämthund.

Tobbe Lundmark, med ”bolagshunden” Saiter och Ulrik Thuresson med sin egen uppfödning Vindelfjällens Vuotsa med björnen som Ulrik sköt på mycket kort avstånd.

– Vi hoppas att vi ska få en riktigt lång jaktsäsong i höst, i fjol tog det stopp redan i november med älgjakten och på bara någon vecka hade vi en meter snö. Sedan blir det mest rävjakt med stövare och terrier, som bäst brukar vi kunna hålla på med hundjakten fram till jul och nyår.

Planerar ni att göra någon mer jaktfilm?

– Tankar finns, men vad det blir är oklart. Vi vill försöka hitta en ny idé och inte fortsätta i samma spår, vi får helt enkelt se, avslutar Tobbe Lundmark.

Pelle Rådtröm är illustratören bakom omslaget på senast filmen. Nytillskottet, hamiltonstövaren Gunvald kommer garanterat att få jaga mycket i framtiden

Hundskall & Bomskott II – Från rävdrev till björnfrossa!

Speltid: 1 timme och 45 minuter.

Producent: Tobbe Lundmark.

Omslag: Pelle Rådström.

Pris: 295 kr, inkl. frakt. Första filmen kan köpas för 225 kr, båda för 395 kr inkl. frakt.

Beställningen görs på Facebook. Sök Galgatfilms

Betyg: Rekommenderas starkt.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser