Jaktnyheter

Fullskjutet i ytterligare ett län

Nu är lodjursjakten över för i år i Kronoberg. Arkivfoto: Gettyimages.

Lodjursjakten har snart varit igång i en vecka och pågår för fullt. Under tisdagen avlystes jakten i ytterligare ett län.

"}}

Jägarna i Kronobergs län hade totalt nio lodjur i tilldelning inför årets licensjakt. När de gick upp i morse (7/3) fanns tre djur kvar att fälla på kvoten

Vid lunchtid sköts den sista katten och klockan 12:58 blåstes jakten av då samtliga nio djur hade fällts.

– Jakten har enligt de uppgifter vi har i dagsläget flutit på bra utan skadeskjutningar eller störningar, säger naturskyddshandläggare Magnus Lundmark på Länsstyrelsen Kronoberg.

Enligt de rapporter som hittills kommit in så har ett av de fällda lodjuren varit en reproduktiv hona. Länet hade inför jakten en kvot på tre reproduktiva honor.

– Vi väntar på rapporterna från de sista tre djuren som fällts och eventuellt är det en hona bland dem, men troligen ung. Det är dock obekräftade uppgifter, men det kommer inte att bli någon överskjutning av hondjur.

Den avlysta jakten i Kronoberg innebär att det nu är fullskjutet i totalt sex av de fjorton län sär det bedrivs licensjakt på lodjur 2023. Förutom Kronoberg handlar det om Gävleborg, Värmland, Örebro, Uppsala och Västmanland.

Totalt får 201 lodjur fällas i Sverige under årets jakt.