Som dokumentärfotograf tänker jag ofta på att förmedla en historia genom bilderna. Detta är något som man kan ta fasta på även när man fotar privat. Vi dokumenterar gärna saker vi ser eller är med om men vi lägger då inte ner så stor vikt vid kompositionen.
Men om vi gör det blir fotograferandet ofta betydligt roligare och vi ser nya saker framför oss.
Bra att tänka på
Har du eller någon i laget lyckan med sig och fäller en älg ska detta naturligtvis dokumenteras. Vissa saker är då bra att tänka på. För det första, kolla så att kameralinsen på mobiltelefonen inte är smutsig. En del mobilskal påverkar fotokvaliteten negativt. Ta i så fall av fodralet och torka försiktigt av den sannolikt dammiga linsen.
När du vet att kameran är under kontroll kan du lägga kraften på att få till fina bilder. Du kan med fördel utgå ifrån fem olika delar.
Stämningen
Vilken stämning är det på platsen. Kan man känna skyttens glädje, är det möjligen lite vemodigt att den granna tjuren nu vandrat över myren för sista gången. Tänk på hur du kan fånga den stämning i bild. Jaktlyckan borde rimligtvis synas hos skytten.
Miljön

Skytt, älg och bössa. Glöm inte glädjen hos jägaren.
Hur ser det ut där älgen ligger. Är miljön finare åt ena hållet jämfört med andra. Kanske det ligger en hög med ränta bredvid älgen som stjäl uppmärksamheten från de fina hornen om den hamnar i bilden. Det kanske är vackra berg i bakgrunden som syns bättre om du backar några meter och kliver upp på en sten och ta bilden därifrån.
Att få med den fina omgivningen kan verkligen förstärka bilden om naturen i området är häftig.

Ljuset är fotografens vän och fiende. Starkt solljus är ofta problematiskt eftersom skillnaden mellan ljusa och mörka partier blir föra stora för kameran att klara av. Försök då att välja antingen ett skuggigt parti eller det omvända.
Mot- och medljus är andra utmaningar när man fotograferar. Siluettfotograferingen i motljus kan vara stämningsfullt till exempel, men motljuset kan ställa till det när kamerans ljusmätare tror det är ljusare än vad det är och kompisens ansikte blir en mörk fläck i bilden.

Kompositionen
Komposition är kanske den viktigaste delen i fotograferande. Det spelar ingen roll hur dyr kamera man har om bilden har en dålig komposition. Klipp inte av benen på jägarna eller se till att inga träd eller elledningar sticker upp ur huvudet på den glada skytten. När du ser på displayen i kameran, håll koll på grejerna i bakgrunden. Det är lätt att man bara fokuserar på huvudobjektet och glömmer bort det andra.

Nya mobiltelefoner har porträttfunktion som ger kort skärpedjup.
Eftersträva balans och våga gå nära när du fotar. Mobilkameror har ofta vidvinkel och då lönar det sig att komma nära fotoobjektet. Försök också vara i samma höjd som den eller det du fotar. Gnager jämthunden på en klöv. Sätt dig på huk intill hunden så blir bilden snyggare.
Tänk på att det inte alltid blir snyggast om huvudobjektet befinner sig mitt i bilden. Ofta blir bilden roligare om man utnyttjar hela utrymmet och tänker i linjer och delar. Experimentera dig fram.
Händelsen
Många gånger blir en dokumentär bild finare än en iscensatt klassisk trofébild. Var jakthunden skälet till att älgen kunde fällas? Be i så fall skytten klappa om hunden och ge den beröm bredvid älgen i stället för att stå rätt upp och ner intill den och titta i kameran.
Passningen kan vara en blodig historia men det kan också ge en bild av hur jakten är och hur delaktiga jägarna är i processen. Till och med utforslingen av älgen kan bli häftigt. Kanske passeras en fin mosse.

Perspektiv
Perspektiv kan förändra stämningen i bilden rejält. Zoomar du in försvinner många störande saker i kompositionen. Porträtten blir renare. Använder du i stället vidvinkel får du kanske med naturen runt omkring skytten och älgen. Vrid och vänd på telefonen. Ibland funkar en liggande bild bättre, ibland funkar en stående bild bättre.
Ett klassisk fotografiskt grepp är ”Lite skit i förgrunden”. Det betyder att du medvetet för in ett element i bilden mellan dig och huvudobjektet. Effekten blir att djupet i bilden förstärks. Prova dig fram. Ofta fungerar detta bäst när du har zoomat in en del för att få samma effekt som en telelins på en systemkamera ger.

Den uppmärksamme ser naturligtvis mulen i förgrunden.
Lycka till med fotograferandet! Och kom ihåg att du har betydligt bättre förutsättningar idag än för tjugo år sedan. Mobiltelefonen har mer än 24 bildrutor på sin hårddisk.
Skicka dina älgbilder till oss!
Dela dina upplevelser och bilder från älgjakten.
Glöm inte att uppge namn och kontaktuppgifter.
Mejla till redaktionen@jaktjournalen.se