Förvaltningsrätten upphäver skyddsjaktsbeslut på Åmotvarg

Förvaltningsrätten i Luleå går på de klagande parternas linje och upphäver Länsstyrelsen i Gävleborgs läns beslut om skyddsjakt på den varg som dödat får i Åmot.

Enligt Förvaltningsrätten kan man inte utesluta att vargen balanserade på ett avbrutet träd när den tog sig in i hagen. Foto: Gettyimages

Sex får dödades i en hage där ett fungerande och relativt nyuppsatt rovdjursavvisande stängel fanns (stängslet uppfördes 2017). Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutade om skyddsjakt men beslutet av överklagades av Svenska Rovdjursföreningen, föreningen Nordulv samt en privatperson.

Nu har Förvaltningsrätten i Luleå beslutat att upphäva skyddsjaktsbeslutet och bifaller de två vargvärnarföreningarnas överklaganden.

Förvaltningsrätten menar att det inte kan uteslutas att vargen använt sig av ett avbrutet träd som stod och lutade mot stängslet, dock utan kontakt med de strömförande trådarna.

Fanns andra lösningar

Rätten skriver ”Det kan därför enligt förvaltningsrättens mening inte bortses från att det nedfallna trädet ökat vargens möjligheter att ta sig i fårhagen. Även om länsstyrelsen bedömt att vargar ogärna balanserar på nedfallet träd, precis ovanför stängslet, har det inte framkommit att vargar inte kan göra det. Förvaltningsrätten bedömer därför att avlägsnandet av klättringsbara objekt kan utgöra en annan lämplig lösning i detta fall.”

Simon Viklund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen på Gävleborgs län har precis läst igenom rättens beslut och konstaterar att rätten inte delar uppfattning med länsstyrelsen om trädets betydelse.

– Vi har inte hunnit diskutera ihop oss än om vi ska gå vidare med detta, säger han.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼