Förvaltningsrätten upphäver skyddsjaktsbeslut på Åmotvarg

Förvaltningsrätten i Luleå går på de klagande parternas linje och upphäver Länsstyrelsen i Gävleborgs läns beslut om skyddsjakt på den varg som dödat får i Åmot.

Enligt Förvaltningsrätten kan man inte utesluta att vargen balanserade på ett avbrutet träd när den tog sig in i hagen. Foto: Gettyimages

Sex får dödades i en hage där ett fungerande och relativt nyuppsatt rovdjursavvisande stängel fanns (stängslet uppfördes 2017). Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutade om skyddsjakt men beslutet av överklagades av Svenska Rovdjursföreningen, föreningen Nordulv samt en privatperson.

Nu har Förvaltningsrätten i Luleå beslutat att upphäva skyddsjaktsbeslutet och bifaller de två vargvärnarföreningarnas överklaganden.

Förvaltningsrätten menar att det inte kan uteslutas att vargen använt sig av ett avbrutet träd som stod och lutade mot stängslet, dock utan kontakt med de strömförande trådarna.

Fanns andra lösningar

Rätten skriver ”Det kan därför enligt förvaltningsrättens mening inte bortses från att det nedfallna trädet ökat vargens möjligheter att ta sig i fårhagen. Även om länsstyrelsen bedömt att vargar ogärna balanserar på nedfallet träd, precis ovanför stängslet, har det inte framkommit att vargar inte kan göra det. Förvaltningsrätten bedömer därför att avlägsnandet av klättringsbara objekt kan utgöra en annan lämplig lösning i detta fall.”

Simon Viklund, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen på Gävleborgs län har precis läst igenom rättens beslut och konstaterar att rätten inte delar uppfattning med länsstyrelsen om trädets betydelse.

– Vi har inte hunnit diskutera ihop oss än om vi ska gå vidare med detta, säger han.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser