Fortsatt rättstvist om jämtländsk järvjakt

Frågan om tre järvar ska få skjutas i skyddsjakt i Jämtland mal vidare i de rättsliga systemet. Nu överklagar länsstyrelsens personal att förvaltningsrätten stoppade jakten.

Det brådska om skyddsjakt ska hinna genomföras innan järvhonorna börjar föda sina ungar. Foto: Gettyimages

Det är inte lätt att hänga med i de juridiska svängarna om skyddsjakter på järv i renskötselområdet i Jämtland. Föreningen Nordulv och Svenska Rovdjursföreningen överklagade två beslut – jakt på fyra järvar i Tåssåsens sameby och tre järvar i Jijnjevaerie sameby.

Förvaltningsrätten sade ja till jakten i Tåssåsen men stoppade jakten, först ned så kallad inhibition, i Jijnjevaerie. Sedan beslöt förvaltningsrätten också att underkänna beslutet om skyddsjakt i det senare fallet.

Nu överklagar länsstyrelsens tjänstemän inhibitionen. Man anför bland annat att det brådskar med jakten, för att den ska hinna genomföras innan järvarna börjar föda sina ungar i lyorna. Jakten måste ske i januari, sedan riskerar både honor och ungar att utsättas för onödigt lidande.

Mer än tio procent förluster

”Samebyn lider redan idag av förluster som överstiger den av Riksdagen beslutade toleransnivån om maximalt 10 procent förluster orsakade av stora rovdjur. Länsstyrelsen har i sitt beslut pekat ut ett område där renarna är särskilt utsatta för angreppen av järv. Om inte beslutet kan verkställas så kommer renarna fortsatt vara utsatta för järvangrepp och då under den känsliga kalvningsperioden samt resten av barmarkssäsongen”, skriver länsstyrelsen i sitt överklagande till kammarrätten.

Länsstyrelsen finner det anmärkningsvärt att förvaltningsrätten väljer att inhibera länsstyrelsens beslut då motsvarande sakfråga redan genomgått rättsligt prövning i ett annat fall, mål nummer 21-19.

”I det målet fann Förvaltningsrätten att de underlag som Länsstyrelsen Västerbotten presenterade utgjorde tillräcklig grund för skyddsjakt”, skriver länsstyrelsen i Jämtland.”

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser