Daniel Ligné på Jägareförbundet kommenterar fallet där en jägare i Jönköpings län misstänks ha blivit dödad av vildsvin. Foto: Privat och Gettyimages, montage

”Första fallet i Sverige – om uppgifterna stämmer”

- Om de nuvarande uppgifterna är riktiga, att jägaren dödats av vildsvinsskador, så är det första gången i Sverige.Det säger Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i en kommentar om det tragiska dödsfallet i Jönköpings län.

"}}

– Jag har talat med polisen och omständigheterna är mycket oklara. Man misstänker att jägaren blivit sprättad och snittad av vildsvinsbetar och försökt rädda sig upp i ett jakttorn, där han sedan hittades död. Om det stämmer, att han dött av skador han fått av vildsvin, så är det första gången i Sverige, säger Daniel Ligné.

Det var på onsdagen som de första uppgifterna kom; att en jägare i Jönköpings län hittats död i ett jakttorn. Två personer greps och en polisutredning med teknisk undersökning av platsen inleddes.

På eftermiddagen meddelade polisen att brottsmisstankarna var avskrivna, de gripna personerna släppta och anhöriga till den döde underrättade.

Första fallet i Sverige

– Jag känner till ett antal fall i Tyskland, Spanien och Frankrike där människor dödats av vildsvin. Om de nuvarande uppgifterna stämmer är det första fallet i Sverige, säger Daniel Ligné.

Han gör många eftersök på vildsvin och har själv fått känna på vad ett vildsvin som går till attack kan ställa till med. Men för Ligné har skadorna inskränkt sig till blåmärken.

– Jag har blivit omkullsprungen. Galtarna är farligast, även om suggorna också har mindre betar. De går in med huvudena lågt och sprättar uppåt. Då är risken att de träffar ytliga och stora blodkärl på insidan av låren, säger Daniel Ligné.

Ingen fara för ”Svensson”

Den svenska allmänheten som flanerar i skog och mark, plockar bär och svamp, behöver inte vara orolig för vildsvinen. Det är under jaktsituationer och eftersök, när de blir trängda, som de farliga attackerna kan inträffa, menar Ligné.

– Jag har köpt speciella skyddsbyxor som är uppbyggda som huggarbyxor och har en massa fibrer som skyddar mot stick, säger Daniel Ligné.

Han framhåller att Jägareförbundet främst kan jobba med informationsinsatser till jägarkåren – och säkerhetsfrågor som rör jägarkåren.

– I Nationella viltolycksrådet har vi lyckats få igenom att det är två jägare som får ersättning vid eftersök på vildsvin, just därför att det är farligt att göra eftersöket på egen hand. När det gäller informationen till jägarna har vi en satsning som heter Vård i det vilda där vi talar om hur just den här typen av traumatiska skador ska hanteras i skogen, säger Daniel Ligné.