Annons
Forskningsrön: Varg påverkar inte var svenska älgar vistas - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan älg
Den svenska vargstammen påverkar inte älgarnas val av vistelseplats, enligt en SLU-studie. Foto: Gettyimages, montage
Forskningsrön: Varg påverkar inte var svenska älgar vistas

Forskare vid Sverige Lantbruksuniversitet har i en studie funnit att vargar inte påverkar var de svenska älgarna väljer att vistas.

SLU berättar om undersökningen på sin webbsida. Den har gjorts i ett område kring Grimsö viltforskningsstation i Lindesberg i Bergslagen.

Forskningsprojekt på andra platser i världen har visat att älgarna väljer att inte vistas i vissa områden när de utsätts för rovdjur. Men de studierna är gjorda i områden som är skyddade och inte påverkade av mänsklig närvaro.

Studien i Bergslagen visar att älgarna fortsätter att utnyttja hyggen och ungskogar, trots att de där är lättare byten för vargar.

– Vi ser ingen eller väldigt liten skillnad i hur älgarna väljer habitat när vi jämför perioden före och efter vargens etablering i området, säger forskaren Håkan Sand på SLU:s webbsida.

Forskarnas slutsats

Uttrycket ”the landscape of fear”, som används av forskare i andra delar av världen, har man alltså inte funnit något belägg för i den svenska studien.

SLU-forskarnas slutsats är att älgarna uppfattar mänsklig jakt som den största faran.

– En annan predator är och har varit viktigare än vargen de senaste 100-150 åren. Människans jakt utgör ungefär dubbelt så stor dödsrisk för älgarna och älgar skjuts i många olika habitat. Dessutom är ungskogar och hyggen viktiga för att älgarna ska hitta mat, särskilt vintertid, säger Håkan Sand.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!