Fästingburen hjärninflammation, TBE, har för första gången konstaterats hos en hund som fick avlivas. Arkivbild: Gettymages

Forskares hund fick avlivas – första svenska fallet av fästingsmittan TBE

Det första fallet av fästingburen hjärninflammation har konstaterats hos en hund i Sverige. Hundens ägare är veterinär och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och upptäckte TBE-viruset i hjärnan på hunden tillsammans med kollegor.

– Jag obducerade hunden och med hjälp av en molekylär-genetisk metod lyckades vi hitta TBE i hundens hjärna, berättar veterinären och patologen Elina Andersson på SLU. Det är det första fallet säkert konstaterade fallet hos hund i Sverige. Det började med att doktorand och veterinär Anna Kendall noterade att hennes blandras, korstning poiner-labrador, fick försämrat allmäntillstånd och reagerade med smärta vid beröringen av ryggen. Efter ett tag uppstod rörelsestörningar i ena bakbenet hos hunden. De motoriska symptomen blev värre och värre och till slut kunde hunden inte stå på benen utan drabbades av kraftiga kramper. Hunden avlivades.

15 fall i världen

– Man har tidigare konstaterat att hundar har antikroppar mot TBE. Men det är inte säkert att de insjuknat för det. I världen har TBE konstaterats säkert i ett 15-tal fall hos hundar – det här fallet är det första i Sverige, säger Elina Andersson. Hon och Anna Kendall har nu skrivit en vetenskaplig uppsats om saken. – Vi vill att veterinärer runt om i landet ska ta med i beräkningen att det kan röra sig om TBE när det kommer in hundar med neurologiska symptom, säger Elina Andersson. TBE är ett virus och därför hjälper inte antibiotika. Istället sätter man in kortison för att hålla tillbaka sjukdomsförloppet. – Det allra bästa är att plocka bort fästingar på hunden innan de hunnit bita. Fästingmedel som gör att fästingarna inte vill bita är att föredra när det gäller TBE, säger Elina Andersson.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21