Forskare slår larm: 13 alfavargar försvunna

Oslo (JJ) Norske vargforskaren Petter Wabakken slår larm om att 13 alfavargar försvunnit ur den skandinaviska vargstammen i vinter.

13 alfavargar saknas i den skandinaviska vargstammen. Foto: Gettyimages

Norska NRK rapporterar att Wabakken lade fram uppgifterna i den pågående rättegången där Världsnaturfonden WWF stämt den norska staten på grund av vargjakten.

WWF hävdar att jakten är olaglig och under den andra dagen av förhandlingarna i Oslo tingsrätt hördes vargforskare Petter Wabakken.

Han sa att 13 alfadjur försvunnit i åtta revir. I fem av reviren har inget av föräldradjuren kunnat konstateras i vinter.

Enligt NRK sa Wabakken i rätten att han tror att den illegala jakten på varg kan ha ökat i Sverige. Flera av reviren där vargar saknas är gränsrevir som delas av Sverige och Norge.

– Vi kan inte säga att allt detta kan skyllas på illegal jakt, understryker Wabakken, rapporterar NRK.

Den 1 juni ska det komma en forskningsrapport som berättar om de försvunna vargarna.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser