Forskare slår larm: 13 alfavargar försvunna

Oslo (JJ) Norske vargforskaren Petter Wabakken slår larm om att 13 alfavargar försvunnit ur den skandinaviska vargstammen i vinter.

13 alfavargar saknas i den skandinaviska vargstammen. Foto: Gettyimages

Norska NRK rapporterar att Wabakken lade fram uppgifterna i den pågående rättegången där Världsnaturfonden WWF stämt den norska staten på grund av vargjakten.

WWF hävdar att jakten är olaglig och under den andra dagen av förhandlingarna i Oslo tingsrätt hördes vargforskare Petter Wabakken.

Han sa att 13 alfadjur försvunnit i åtta revir. I fem av reviren har inget av föräldradjuren kunnat konstateras i vinter.

Enligt NRK sa Wabakken i rätten att han tror att den illegala jakten på varg kan ha ökat i Sverige. Flera av reviren där vargar saknas är gränsrevir som delas av Sverige och Norge.

– Vi kan inte säga att allt detta kan skyllas på illegal jakt, understryker Wabakken, rapporterar NRK.

Den 1 juni ska det komma en forskningsrapport som berättar om de försvunna vargarna.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser