Forskare befarar ekologisk katastrof på grund av säl

Sälforskaren Sven Gunnar Lunneryd frågar sig om det starka sälbeståndet i Kosterfjorden i Bohuslän är på väg att skapa en ekologisk katastrof. Det är döda ejdrar som oroar honom.

Sälforskare befarar att knubbsälarna snedvridit den ekologiska balansen i Kosterfjorden. Foto: Gettyimages

Det har hittats många fågelskelett och döda ejdrar kring Kosterfjorden.

– Det finns helt enkelt för många sälar som äter för mycket torsk. Då blir det ingen predation på strandkrabbor som därmed blir för många. De äter blåmusslor som är ejderns naturliga föda. Alltså svälter många ejdrar ihjäl, säger Sven-Gunnar Lunneryd till Bohusläningens pappersupplaga.

Lunneryd jobbar själv som sälforskare vid SLU och berättar för tidningen att det ännu inte finns någon färdig forskning. Men det pågår en norsk studie som antyder att höga koncentrationer av knubbsäl leder till att ejdrar svälter ihjäl i Kosterfjorden.

Liksom i många tidigare intervjuer efterlyser Lunneryd ordentlig, beståndsreglerande licensjakt på säl.

– Här inne finns det nästan ingen torsk alls och det tycker jag är så allvarligt att det borde väcka beslutsfattarna. Sälen är ju inte i första en turistattraktion som somliga tycks tro, säger Lunneryd till Bohusläningen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼