Förrymd Orsa-varg nu avlivad

Den varg som rymde från Orsa rovdjurspark är nu avlivad. Domnarvet GOIS som hade familjeskidläger vid parken kan nu fortsätta sin träning.
Den förrymda vargen fotograferades av privatpersoner vid 09.30 imorse. Foto: Privat

Den förrymda vargen fotograferades av privatpersoner vid 09.30 imorse. Foto: Privat

Den varg som rymde från Orsa rovdjurspark under natten är nu avlivad.

Johan Forslund från Borlänge var på familjeskidläger med cirka 100 deltagare vid Orsa Grönklitt när barnen imorse började prata om att det stod en varg i skidbacken.

– Vi var bara 25 meter ifrån den och visslade. Vi trodde att det var en vild varg, men den var inte skygg alls. Snarare nyfiken.

Rymde under natten

Som Jaktjournalen tidigare skrivit var vargen ny i parken efter att ha flyttats från en djurpark i södra Sverige. Men under natten tog den sig alltså över ett fyra meter högt stängsel.

– När vi fick reda på att det var en varg som hade rymt tog vi in barnen. Sen fick vi jättebra information från Rovdjurscentret, och nu när vi fått höra att det var under kontroll går vi ut på andra träningspasset här.

Hans-Olov Hansson är naturbevakare på Länsstyrelsen i Dalarna och han bekräfta att vargen nu är avlivad.

– Den sköts 3-5 kilometer från parken. Nu väntar vi på att den ska köras tillbaka hit.

Daniel Sanchez
daniel.sanchez@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser