Förrymd Orsa-varg nu avlivad

Den varg som rymde från Orsa rovdjurspark är nu avlivad. Domnarvet GOIS som hade familjeskidläger vid parken kan nu fortsätta sin träning.
Den förrymda vargen fotograferades av privatpersoner vid 09.30 imorse. Foto: Privat

Den förrymda vargen fotograferades av privatpersoner vid 09.30 imorse. Foto: Privat

Den varg som rymde från Orsa rovdjurspark under natten är nu avlivad.

Johan Forslund från Borlänge var på familjeskidläger med cirka 100 deltagare vid Orsa Grönklitt när barnen imorse började prata om att det stod en varg i skidbacken.

– Vi var bara 25 meter ifrån den och visslade. Vi trodde att det var en vild varg, men den var inte skygg alls. Snarare nyfiken.

Rymde under natten

Som Jaktjournalen tidigare skrivit var vargen ny i parken efter att ha flyttats från en djurpark i södra Sverige. Men under natten tog den sig alltså över ett fyra meter högt stängsel.

– När vi fick reda på att det var en varg som hade rymt tog vi in barnen. Sen fick vi jättebra information från Rovdjurscentret, och nu när vi fått höra att det var under kontroll går vi ut på andra träningspasset här.

Hans-Olov Hansson är naturbevakare på Länsstyrelsen i Dalarna och han bekräfta att vargen nu är avlivad.

– Den sköts 3-5 kilometer från parken. Nu väntar vi på att den ska köras tillbaka hit.

Daniel Sanchez
daniel.sanchez@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼