Vargen klättrade fyra meter och tog starka elstötar under sin väg ut till friheten. Arkivbild: Gettyimages

Förrymd djurparksvarg sköts för rovdjurshundar

Den förrymda djurparksvargen sköts med hjälp av rovdjurshundar. – Den påträffades cirka en mil från Orsa Grönklitt, säger anläggningschef Johan Sares.

Det var på lördagsmorgonen som det uppdagades att en varg rymt från Orsa Rovdjurspark. Jaktjournalen har rapporterat om det

här och här. Upptäckten av rymningen började med att privatpersoner kontaktade djurparken och berättade att de sett en varg i slalombacken, alldeles intill djurparken. – Personalen skulle ge vargen mat när de upptäckte att hägnet var tomt. Vi såg spår efter blod på staketet och förstod att den klättrat ut, berättar Johan Sares. Djurparken ringde in jägare med rovdjurshundar.

För stressad för sövning

– Vi kontaktade först Polisen och sedan jägare. Djurparkspersonalen bedömde att vargen var för stressad för att kunna sövas. Om den fått en bedövningspil i sig i det tillståndet, när den var full med adrenalin, hade den kunnat gå flera kilometer innan den somnat. Dessutom hade inte jägarna licens för att söva djur, så därför avlivades vargen, berättar Johan Sares. Enligt vad Jaktjournalen erfar sköts vargen på ståndskall för rovdjurshundar. Föreningen Folkaktionen ny rovdjurspolitik har krävt att få se den döda vargen. – Vi skickade ett mejl till parken och skrev att vi ville se den på torget i Orsa klockan 13 på söndagen. Man säger en massa om vargar och vi vet inte vad som är sant. Om de inte vill visa upp den döda vargen utgår vi ifrån att den lever, säger Leif Joelsson, ordförande i Folkaktionen.

Visar inte upp vargen

Anläggningschef Johan Sares på Orsa Grönklitt säger dock att vargen inte kommer att visas upp. – Vi kommer inte att visa upp några döda djur. Länsstyrelsens personal får komma hit och besikta den, säger Johan Sares. Leif Joelsson i Folkaktionen ifrågasätter också varför det spridits två olika uppgifter om var vargen sköts. – Länsstyrelsens besiktningsman sa att vargen sköts tre kilometer från djurparken och djurparkschefen säger en mil. Vad där det som stämmer egentligen? undrar Leif Joelsson. Hans-Olov Hansson var länsstyrelsens man på plats i lördags och han säger att uppgiften som djurparken anger, att vargen sköts cirka en mil från djurparken, vid Hällsjön, är den riktiga. – Att jag sa tre kilometer var felaktigt. Det byggde på att vi hade dålig radiokommunikation och missförstod varandra, säger Hans-Olov Hansson.

”Du flyger baklänges”

Vargen som rymde var en hane som körts till Orsa från Skånes djurpark i onsdags. Den gick i ett acklimatiseringshägn i väntan på att den skulle släppas ihop med en vargtik som finns i djurparken. Staketet som den forcerade består av ett tre meter högt Gunnebostängsel. Ovanpå det följer en inåtlutande överdel och eltråd. Totalt är staketet cirka fyra meter högt. – Det är även el någon meter längst ned mot marken. Det är rejäl kraft i strömmen – du flyger baklänges om du får en stöt, säger Johan Sares. Han säger också att det bedömdes som helt osannolikt att en varg skulle kunna ta sig ut ur hägnet klättrandes. – Men nu har det hänt och därför måste vi se över staketen och fundera på vilka åtgärder vi måste vidta, säger Johan Sares.

Väntar på utredning

Jens Larsson är VD på Järvzoo och ordförande i Svenska Djurparksföreningen. Han kan i nuläget inte säga hur reglerna för varghägn i djurpark kan förändras efter helgens händelse i Orsa. – Naturligtvis kommer vi att kommunicera händelsen och se vilka lärdomar vi kan dra. Vad det mynnar ut i kan jag inte säga just nu. Det får en utredning visa, säger Jens Larsson.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21