Förlänger insamling av rävspillning

Uppsala (JJ) Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) förlänger insamlingstiden för rävspillning i jakt på dvärgbandmasken och dess spridning

Dvärgbandmaskens förekomst i landet övervakas av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) med hjälp av Svenska Jägareförbundets viltprovtagare och jägarkåren. Insamlingen av rävspillning har förlängts och pågår nu fram till halvårsskiftet 2013.

Målet är att nå upp till 4 000 prover totalt, fördelat på landets olika län. PÅ SVA:s hemsida kan man följa insamlingens utveckling i tabeller och på kartor.

Cirka en fjärdedel av det totala antalet prover har kommit in. Blekinge län toppar insamlingen med att ha skickat in hela 91 procent av sina prov. Sammanlagt har  942 prov inkommit till SVA.

Av dem har hittills 631 undersökts. Ett träckprov har innehållit spår av dvärgbandmask. Det kommer från Uddevallaregionen där smittan tidigare påvisats, rapporterar SVA.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼