”Förlängd jakttid kommer inte ha någon effekt”

Sveaskog vill att jakttiden i Norrbotten förlängs för att skogsskadorna älgarna orsakar ska minska, men Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tror inte utökad jakttid kommer ha någon effekt.

Förlängd jakttid kommer enligt Björn Sundgren på Svenska Jägareförbundet inte ha några större effekter. Foto: Gettyimages.

– Det finns ingen anledning att förlänga jakten för att sänka stammen, säger han till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Enligt Björn Sundgren var frågan uppe redan för ett par år sedan när brunstuppehållet slopades, men då protesterade renskötseln.

– Fram i december är det bara några få entusiaster kvar och jagar. Det blir inte någon riktig effekt på stammens täthet. Men det finns möjlighet att förlänga säsongen, så som höstarna har sett ut med lite snö i december.

Björn Sundgren menar att representanter för renskötsel, skogsbolag samt jägarna nu får sätta sig ner och diskutera frågan.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser