”Förlängd jakttid kommer inte ha någon effekt”

Sveaskog vill att jakttiden i Norrbotten förlängs för att skogsskadorna älgarna orsakar ska minska, men Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tror inte utökad jakttid kommer ha någon effekt.

Förlängd jakttid kommer enligt Björn Sundgren på Svenska Jägareförbundet inte ha några större effekter. Foto: Gettyimages.

– Det finns ingen anledning att förlänga jakten för att sänka stammen, säger han till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Enligt Björn Sundgren var frågan uppe redan för ett par år sedan när brunstuppehållet slopades, men då protesterade renskötseln.

– Fram i december är det bara några få entusiaster kvar och jagar. Det blir inte någon riktig effekt på stammens täthet. Men det finns möjlighet att förlänga säsongen, så som höstarna har sett ut med lite snö i december.

Björn Sundgren menar att representanter för renskötsel, skogsbolag samt jägarna nu får sätta sig ner och diskutera frågan.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser