”Förlängd jakttid kommer inte ha någon effekt”

Sveaskog vill att jakttiden i Norrbotten förlängs för att skogsskadorna älgarna orsakar ska minska, men Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tror inte utökad jakttid kommer ha någon effekt.

Förlängd jakttid kommer enligt Björn Sundgren på Svenska Jägareförbundet inte ha några större effekter. Foto: Gettyimages.

– Det finns ingen anledning att förlänga jakten för att sänka stammen, säger han till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Enligt Björn Sundgren var frågan uppe redan för ett par år sedan när brunstuppehållet slopades, men då protesterade renskötseln.

– Fram i december är det bara några få entusiaster kvar och jagar. Det blir inte någon riktig effekt på stammens täthet. Men det finns möjlighet att förlänga säsongen, så som höstarna har sett ut med lite snö i december.

Björn Sundgren menar att representanter för renskötsel, skogsbolag samt jägarna nu får sätta sig ner och diskutera frågan.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser