Jaktnyheter

Förbundsordföranden i utspel: ”Självklart att vi ska ha en årlig vargjakt”

Torbjörn Larsson, Svenska Jägareförbundet är kritisk till den uteblivna licensjakten på varg. Foto: Gettyimages/Madeleine Lewander
Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet är besviken på Naturvårdsverkets beslut om att det inte blir licensjakt på varg i vinter. Han menar myndigheten är i otakt med verkligheten.
Jaktjournalen skrev i går om hur Naturvårdsverket inte kommer delegera beslutanderätten till länsstyrelser om licensjakt på varg kommande vinter. Anledningen är att inventeringsresultatet visar att det inte är fler vargar än i fjol. Populationsuppskattningen myndigheten redovisar säger att det finns cirka 300 vargar i Sverige. – Vi har hamnat i en situation där de som drabbas av vargen inte tror på myndigheternas vilja och förmåga att förvalta vargen. Genom åratal av felaktiga och byråkratiska förvaltningsbeslut har vargförvaltningen drivits mot sin totala kollaps, säger Torbjörn Larsson och fortsätter. – För mig är det självklart att vi ska ha en årlig vargjakt, oavsett hur många individer det finns. Tilltron till systemet och myndigheternas förmåga saknas, då måste myndigheten agera. Att ställa in vargjakten ännu ett år leder inte till att de människor som tvingas leva med vargen får ny framtidstro. – Svenska Jägareförbundet är emot all form av illegal jakt. Just därför är jag frustrerad över att myndigheternas agerande skapar grogrund för detta. Nu famlar verket i dimman och ser ingen väg framåt. Agerandet som pågått i många år är ett svek mot alla människor som vill ha en legal förvaltning av vargstammen. Om den illegala jakten är problemet borde myndigheterna agera för att vinna tillbaka förtroendet, men man gör tyvärr tvärt om, säger Torbjörn Larsson. Enligt Torbjörn Larsson är det viktigt att tänka långsiktigt och inte låsa fast förvaltningen vid resultatet av årsvisa inventeringar. Dessutom måste det finnas en socioekonomisk konsekvensanalys.