Förbundsordföranden i utspel: ”Självklart att vi ska ha en årlig vargjakt”

Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet är besviken på Naturvårdsverkets beslut om att det inte blir licensjakt på varg i vinter. Han menar myndigheten är i otakt med verkligheten.

Torbjörn Larsson, Svenska Jägareförbundet är kritisk till den uteblivna licensjakten på varg. Foto: Gettyimages/Madeleine Lewander

Jaktjournalen skrev i går om hur Naturvårdsverket inte kommer delegera beslutanderätten till länsstyrelser om licensjakt på varg kommande vinter. Anledningen är att inventeringsresultatet visar att det inte är fler vargar än i fjol. Populationsuppskattningen myndigheten redovisar säger att det finns cirka 300 vargar i Sverige.

– Vi har hamnat i en situation där de som drabbas av vargen inte tror på myndigheternas vilja och förmåga att förvalta vargen. Genom åratal av felaktiga och byråkratiska förvaltningsbeslut har vargförvaltningen drivits mot sin totala kollaps, säger Torbjörn Larsson och fortsätter.

– För mig är det självklart att vi ska ha en årlig vargjakt, oavsett hur många individer det finns. Tilltron till systemet och myndigheternas förmåga saknas, då måste myndigheten agera. Att ställa in vargjakten ännu ett år leder inte till att de människor som tvingas leva med vargen får ny framtidstro.

– Svenska Jägareförbundet är emot all form av illegal jakt. Just därför är jag frustrerad över att myndigheternas agerande skapar grogrund för detta. Nu famlar verket i dimman och ser ingen väg framåt. Agerandet som pågått i många år är ett svek mot alla människor som vill ha en legal förvaltning av vargstammen. Om den illegala jakten är problemet borde myndigheterna agera för att vinna tillbaka förtroendet, men man gör tyvärr tvärt om, säger Torbjörn Larsson.

Enligt Torbjörn Larsson är det viktigt att tänka långsiktigt och inte låsa fast förvaltningen vid resultatet av årsvisa inventeringar. Dessutom måste det finnas en socioekonomisk konsekvensanalys.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kennelklubben kopplar samman veterinärkoncern med försäkringsbolag

Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm har de senaste åtta åren tjänat en halv miljard på djursjukvård. Under samma tid har försäkringsbolaget Agria gjort ett tekniskt resultat på djurförsäkringar på 1,8 miljarder. I båda styrelserummen sitter Svenska Kennelklubben som ändå menar att de företräder hundar och hundägare.

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.
ANNONS ▼

Annonser