Norsk myndighet vill förbjuda utsättning av fåglar för hundträning och prov. Arkivbild: Gettyimages

Förbud mot utsättning av fågel aviseras i Norge

Norska myndigheten Miljödirektoratet försöker förbjuda utsättning fasaner och rapphöns. Ett förbud skulle bland annat drabba tränings- och provverksamheten för fågelhundar.

"}}

Fågelhundsklubbarnas förbund, FKF, har fått ett förhandsbesked från Miljödirektoratet, att utsättning av fasaner och rapphöns för fågelhundsträning och provverksamhet inte kommer att få tillstånd. Det skriver Jakt & fiske, tidning som drivs av Norges jägar- och fiskarförbund.

Redan ifjol försökte Miljödirektoratets tjänstmän stoppa utsättning av fågel. Då stod Fågelhundsklubbarnas förbund inför risken att uppfödda fåglar skulle tvingas avlivas. Klimat- och miljödepartementet ändrade dock beslutet.

I år väljer Miljödirektoratet att meddela förbudsplanerna långt innan årets utsättning är planerad. Detta eftersom myndigheten anser att det inte finns tillräckligt med kunskap om arterna, men också av djuretiska skäl.

”Djurskyddsskäl”

Den 1 mars var det planerat att norska Vetenskapskommittéen, VKM, skulle lägga fram en rapport med ny kunskap om utsättning av fåglar. Rapporten dröjer dock.

– Att det norska miljöverket skickar ett sådant brev är förhandsbehandling. De kan inte meddela att de redan i förväg har beslutat att vägra. De måste ta hänsyn till att vi fick medhåll av departementet, just för att det inte finns någon ny kunskap. Utan ny kunskap kan direktoratet inte ändra praxis, säger Torstein Dehn i Fågelhundsklubbarnas förbund till Jakt & Fiske.

På Miljödirektoratet förklarar sektionsledare Knut Morgen Vangen att myndigheten varslat om det föreståendet förbudet för att det inte ska uppstå en situation där 15.000 kycklingar har fötts upp i onödan.

– Rapporten från VKM, som skulle ingå i beslutsunderlaget för kommande beslut, är inte klar. Därför ser vi ett behov av att informera om att ansökningar handläggs utifrån aktuell kunskap. Miljödirektoratet utgår ifrån att det inte är försvarligt av djurskyddskäl att släppa ut fasaner och rapphöns, säger sektionsledare Knut Morten Vangen vid Miljödirektoratet till Jakt & Fiske.