Jaktnyheter

Flyttvargar uppges ha blivit störda i sina daglegor

De norska flyttvargarna fotograferade under sövningen i samband med flytten. Foto: Statens Naturoppsyn/Miljödirektoratet

De norska flyttvargarna rapporteras vara kvar i Östfold. Men de norska myndigheterna uppger också att vargarna blivit störda i sina daglegor.

"}}

Vargparet, där hanen är en varg som bär på gener från Finland-Ryssland, bildade revir utanför vargzonen. Vid årskiftet sövde de norska myndigheterna vargarna och släppte ut dem i den södra delen av zonen.

”Miljödirektoratet har efter flytten följt djurens rörelser med hjälp av GPS-sändare. De har fram till nu uppehållit sig innanför kommunerna Indre Östfold, Marker, Rakkestad, Sarpsborg, Skiptvet och Våler”, skriver Miljödirektoratet på sin webbsida.

Störda i sina daglegor

Det är dock för tidigt att säga om vargarna kommer att bli kvar i de områden där de hittills varit. Det är parningstid för vargar just nu, men Miljödirektoratets tjänstemän har ännu inte hittat några tecken på att flyttvargarna parat sig.

Däremot har man funnit tecken på att vargarna stötts ur sina daglegor.

”Paret har i stort sett hållit samman efter flytten, men vid några tillfällen har de kommit ifrån varandra. Det har sammanfallit med dagar då de förflyttat sig mycket dagtid, och vi anser det sannolikt de vid dessa tillfällen blivit störda från daglega av människor”, skriver Miljödirektoratet.

Norska vargvärnarföreningen Rovviltets Röst uppger på Facebook skulle det röra sig om medvetna störningar, för att vargarna ska lämna området och inte få ro att para sig. Störningarna uppges vara polisanmälda.

logo
Jaktjournalen