Rasmus Boströms finnspets Ture insjuknade hastigt och dog på väg till djursjukhuset.Foto: privat

Flertalet hundar döda i svår diarré – ingen utredning görs

Flertalet hundar i Älvdalsområdet har sedan slutet av sommaren dött med blödande diarré. Jaktprofilen Rasmus Boströms finnspets Ture gick bort i helgen. Men någon obduktion eller utredning vad hundarna dött av, tycker varken länsstyrelsen eller SVA är nödvändigt.

"}}

Under fredagen var Rasmus Boström och hans sambo ute och jagade fågel med finnspetesen Ture.

– Jag tyckte han hade kunnat söka lite bättre, men det var inget jag reflekterade över närmare. Han har varit lite ojämn även om han tagit ut söken mycket bättre det sista året, säger Rasmus Boström.

Under fredagskvällen spydde hunden och ville ut. Under promenaden stack hunden men var tillbaka vid stugan på lördagsmorgonen.

– Han såg så risig ut att min första tanke var att han blivit påkörd. Jag tog in honom och visiterade honom men han tecknade inte på något. Helt plötsligt började han bajsa blod.

Rasmus kastade sig i bilen och körde mot djursjukhuset två timmar bort. Men under resan dit dog Ture.

– Jag blev skräckslagen. Det var rent blod som kom ur analen och jag funderade på hur många fler hundar som kunde vara döda när jag kom tillbaka hem, säger Rasmus.

Fler döda hundar i Älvdalen

Rasmus har sex andra hundar, men ingen av dem har blivit sjuka. I områdena kring Älvdalen har dock flera hundar dött på samma sett sedan i juli.

– Det är fyra finnspetsar och en gråhund som jag känner till. Men det verkar inte finnas någon beröringspunkt mellan hundarna. Ingen av dem jagar på samma ställe som jag.

Rasmus Boström kontaktade länsveterinären. Eftersom flera hundar redan dött på liknande sätt har länsstyrelsen i Dalarna upprättat ett ärende och sagt att om fler hundar dör så ska man se till att hunden obduceras.

– Han sa åt mig att hålla hunden sval men inte frysa den, säger Rasmus som i måndags förmiddag väntade på besked om Ture skulle skickas på obduktion.

Strax före lunchtid fick han svaret att så inte blir fallet.

”Inget utbrott av smitta”

– Än så länge är slutsatsen att vi inte kan definiera det här som ett utbrott av smitta. Men vi följer det noga och har kontakt med SVA, säger länsveterinär Olle Rydell.

Han kan inte uppge exakt hur många djurägare med drabbade hundar som han haft kontakt med, men det verkar handla om åtminstone sju hundar i Älvdalstrakten.

– Det finns många orsaker till att en hund plötsligt dör. Det kan vara bristningar, förgiftningar eller diaréer för att hunden ätit något olämpligt, säger Olle Rydell.

Inte heller han har kunnat hitta någon gemensam nämnare bland de döda hundarna. De har ätit olika typer av foder och flera bor i hushåll med flera hundar utan att några andra individer blivit sjuka.

– Vi har inget bakgrundsmaterial på hur många hundar som dog på det här sättet förra året. Vi har kontakt med veterinärer och djursjukhus i länet och enskilda veterinärer får göra bedömningen om vilka prover de tycker ska tas, säger Olle Rydell.

Hur många av de döda hundarna som provtagits kan Olle inte svara på. Flera av hundarna har dött på väg till veterinärkliniken och den kliniska diagnosen står respektive veterinär för.

– Det finns inga offentliga medel att göra en obduktion om det inte finns misstanke om smittsam sjukdom, säger Rydell.

Men hur kan man utesluta misstanke om smittsam sjukdom om inte alla drabbade hundar provtas?
– Det finns andra sätt att gå tillväga. Vi har kontakt med SVA och de har inga rapporter om att det skulle finnas någon ökad förekomst i landet. Om hunden ska obduceras får djurägaren bekosta det själv, säger Olle Rydell.

Normalt antal dödsfall

SVA bekräftar vad länsveterinär Olle Rydell säger. Det finns ingen anledning att misstänka något utbrott.

– Det är ett helt normalt antal dödsfall och länsstyrelsen har verkligen gått ut och kontrollerat det här, säger Ulrika Windahl, biträdande statsveterinär, SVA.

Att hundar dör av diarréer är vanligt förekommande och i de flesta fall hittar man ingen speciell förklaring, men man brukar inte leta heller, menar Windahl.

Varför har länsstyrelsen i Dalarna upprättat ett ärende kring dödsfallen om de är normala i antal?
– För att människor uttryckt oro. Då har man dubbelkollat om det finns anledning till oro eller inte.

”Inte väntat mig mer”

Rasmus Boström har fortfarande kvar Tures kropp. Efter att det idag kommit besked om att den kvarvarande kvoten av licensjakt på björn i Jämtland omfördelas, gör han sig redo för en resa norr ut.

– Jag tror jag fryser in hunden nu. Om det kommer fler dödsfall och myndigheterna vaknar och vill göra något så finns han kvar. Jag hade väl tyvärr inte väntat mig mer. Men om de hade hittat en varg i skogen med blod rinnandes ur röven, då hade det blivit ett jäkla liv, säger Rasmus Boström.

Rasmus har polisanmält hundens dödsfall för att försäkra sig om att han gjort vad han kan, om det skulle handla om att någon medvetet förgiftar hundar.

Några andra polisanmälningar om misstanke att hundar har förgiftas har inte gjorts i år, enligt polisen i Dalarna.

– Det är en ren gissning. Men det här är så otäckt. Om man är riktigt uppmärksam och upptäcker de första symptomen så kanske man kan rädda livet på hunden. Jag blev helt jävla skräckslagen. Jag är livrädd för att komma hem efter jobbet och hitta en till sjuk hund i hundgården. Det har inte blivit så mycket sömn på några dagar, säger Rasmus Boström.