Jaktnyheter

Finskstövaren Mari lyfter rävjakten till nya höjder

Mari har ett bra klipp i steget.
Alla drömmer någon gång att få en hund med det där lilla extra, en hund som förstår vad den ska göra från första början. Mikael Karlsson hade ett klart mål när han skulle köpa stövare – få tag i en valp med den värsta jaktlusten från de bästa linjerna som fanns. Och visst gav hans letande resultat. Två år senare kunde hans finskstövartik Mari lösa ut dubbelchampionatet och kvala in på Räv-SM.
Mikael Karlsson kommer från Markaryd i södra Sverige. Stövarjakt är någonting han har hållit på med i hela livet och intresset kom från hans far Anders Karlsson. Runt om i södra Sverige är Mikael en känd profil som har fått smeknamnet ”Räva-Micke”. Dels för sitt intresse för rävjakten men också att han alltid bistått jaktlagen kring Markaryd med förstklassiga stövare och grythundar som har levererat resultat. Mikaels första hund var en hamiltonstövare som både jagade hare och räv. – En duglig hund som visade mig hur rolig rävjakten  var, berättar Mikael. När det var läge för nästa hund letade han efter en hund med rent rävblod. Det blev då en schillerstövare där föräldrarna i flera led bakåt bara jagade räv. –Schillern, eller Pelle som han hette, var en duktig hund. Väldigt självständig med stor jaktlust. Tyvärr var han lite kräsen att ta slag på eftermiddagen så jag sålde honom till min kompis. Nu såhär i efterhand kan jag faktiskt ångra att jag sålde honom, men jag ville ha det bästa som fanns, säger Mikael.

Blickarna vändes åt Finland

– Jag är absolut ingen rasfantast och kan tänka mig alla raser. Föräldrardjuren måste dock uppfylla mina krav, säger Mikael. Blickarna vändes mot Finland och den kände rävjägaren Jari Kopela, Vasa. – Jari kan den finska stövaren på handens fem fingrar och hjälpte mig att leta efter en bra parning, berättar Mikael. Valet föll till slut på Jarno Heikkiläs tik Elokarin Lissu. – En stor anledning till att det just blev den parningen var att Lissu parades med den mycket starka nedärvaren Vihreäntalon Hamppi. När jag fick reda på att Hamppi var täckhund bestämde jag mig med en gång. Min bästa kompis, Thim Svensson var också ute efter en ny stövare. När jag berättade vart jag skulle köpa, fick jag lov att ringa för Thims räkning också, berättar Mikael med ett leende på läpparna. När de båda kompisarna for över till Finland slogs de av hur billiga hundpriserna var. – Valppriset ligger inte mer än sex-sju tusen för en valp i Finland. När vi skulle hämta valparna så hade uppfödaren sin pick-up ståendes på uppfarten, på bilens lastkåpa fanns valparnas mormor Elokarin Momtsa motivlackad, säger Mikael med ett skratt och berättar att Momtsa hade vunnit Finlands svar på Räv-SM.

Mari är en mycket vacker finskstövartik som är utställningschampion.

Tidig jakt

Mikael började skola in Mari tidigt i skogen och det tog sig riktigt bra. – Jag sköt första räven för Mari ganska fort och sedan fortsatte hon att utvecklas, berättar Mikael. Rådjuren eller ”baggarna” som Mikael väljer att kalla dem var inget direkt problem för tiken. – Visst jagade hon baggar, vilken stövare gör inte det? Men jag lyckades få ur henne intresset ganska fort, när hon var 1,5 år hade jag tagit första rådjurrenhetsprovet på henne, säger Mikael. Eftersom Mari utvecklades bra, började Mikael fundera på jaktprov. Tikens första jaktprov räckte tyvärr bara till ett andrapris med höga 56 egenskapspoäng. – Tyvärr ville inte räven samarbeta och gick i gryt, berättar Mikael. De två följan­de veckorna tog Mikael två förstapris och startade på ett elitprov. Första dagen på elitprovet drev Mari hem ett förstapris med imponerande 60 egenskaps­poäng och Mikaels dröm att lösa ut jakt­championatet innan 1,5 års ålder var inom räckhåll. Andra dagen började bra. Mari tog upp en räv som buktade fint, men efter 25 minuters drev gick räven i gryt och någon mer räv lyckades ekipaget inte att få upp. Även om det bara blev ett tredjepris i elitklass för Mari och Mikael, är det en fantastisk provserie att presentera innan 1,5 års ålder. – Detta kanske låter som en ren framgångssaga men givetvis har tiken sina brister också, det har alla hundar, säger Mikael försynt.

Jaktchampion

Hösten efter startades Mari på ytterligare två elitprov och denna gång gick det vägen. Första provet gick av stapeln i hemmaskogarna kring Markaryd. Första dagen körde tiken ihop ett andrapris och andra dagen ett förstapris, vilket betydde att Mari var färdig jaktchampion. Mikael hade dock siktet på Räv-SM 2018 och visste att en etta och en tvåa inte skulle ta dem hela vägen till den prestigefyllda tävlingen. Därför anmälde Mikael henne till Små­landsräven. På den välrenommerade tävlingen gick det som på räls. Mari körde förstapris båda dagarna och lyckades få ihop 61 och 59 egenskapspoäng, vilket gav ekipaget en biljett till Räv-SM. – När jag köpte Mari hade jag en tanke att jag skulle tävla mera, det var kul när det gick vägen, berättar Mikael. I februari 2018 var det dags för Räv-SM. Mikael hade tränat Mari ordentligt under säsongen och hon var i god kondition – en förutsättning för att ha en chans bland Sveriges tio bästa stövare. Efter förstadagen ledde Mari med ett förstapris och 63 egenskapspoäng! Andra dagen gick tyngre och trots att Mari hade uppe tre rävar blev det bara ett andrapris och hon slutade på en tredjeplats i mästerskapet. – Det spelade inte så stor roll, jag tyckte det var riktigt kul att den unga killen Jesper Karlsson vann med sin hamilton. Det var de värda, säger Mikael med en ödmjuk ton.

Fantastisk jakthund

När Jaktjournalen är med Mikael och Mari ute i skogen, går tiken ut på en stor sökrunda innan hon hamnar på slag. Väckskallen är grova och börjar öka. Jag tittar upp på Mikael och frågar om tiken har fått upp. – Nej, svarar Mikael. Du kommer höra när hon får upp, då lägger hon till en ljus ton i skallet, viskar Mikael. Visst har hundägaren rätt. Det hörs tydligt när Mari reser räven och det tvåtoniga skallet ekar genom skogen. – Som jag berättade innan har även Mari sämre sidor, hon driver lite för snabbt som kan göra att räven går i gryt fort, vilket jag bittert har fått erfara på vissa jaktprov, men samtidigt är min erfarenhet att det är lättare att skjuta räven för en hund som är snabb, berättar Mikael som refererar till att stöva­ren ska ha en drevfart som gör att räven inte blir stressad men inte heller hinner stanna upp och tänka. Emellertid går Maris räv i gryt och hon blir stående vid grytet. – Hon har nog lärt sig att stanna kvar vid gryten eftersom jag har skjutit en del gryt­rävar som hon har drivit in, säger Mikael. Nu är det så att det inte bara är Mari som har lyckats. Mikaels bästa kompis Thim köpte Maris syster Lisa. Även hon blev dubbelchampion och en fenomenal rävhund. –Lisa är precis lika bra som Mari, men de skiljer sig lite. Lisa gör vissa saker bättre än Mari och vice versa, säger Mikael.

Mikael och Mari – ett riktigt radarpar.

Avel

Att en duktig välmeriterad jakthund som Mari ska gå i avel råder det ingen tvekan om och Mikael har planer på att para henne. – Jag testade att para Mari förra året med min farsas finnstövare Fox. Tyvärr gick det inte. I år testade vi igen, jag hoppas verkligen att det blir en kull nu, säger Mikael. På frågan om han ska spara någon valp själv svarar Mikael: – Inte denna gången, Mari är fortfarande ung och fräsch och vi har farsans stövare också, jag sätter ut dem hos kompisar istället, skulle det inte bli någon valp efter Mari skulle jag kunna ta någon efter Lisas avkommor, avslutar den erfarna rävjägaren Mikael Karlsson.

Fakta

SEJ(RÄV)CH SEUCH RR Mari SE47685/2014. Efter: FINJ(RÄV)CH Vihreäntalon Hamppi FIN55459/07. Undan: FINJ(RÄV)CH Elokarin Lissu FIN32950/08. Ägare: Mikael Karlsson, Markaryd. Uppfödare: Jarno Heikkilä, Finland. Kullvärde: 2/2. HD: B

Utställning

2015-03-29 SVSTK, Osby Juniorklass Very Good – Dennis Liljeberg

2015-05-09 SVSTK, Markaryd Juniorklass Excellent – Boo Lundström

2016-05-14 SVSTK, Markaryd Jaktklass Excellent, CK, 2:a BT – Göran Johansson

2017-03-25 SVSTK, Osby, Jaktklass Excellent, CK, 2:a BT – Göran Hallberger.

2017-05-13 SVSTK, Lagan Jaktklass Excellent, 3:a BT – Bo Wallin

2018-03-25 SVSTK, Osby Jaktklass Excellent, CK, Cert, BIR 1:a BT – Eva Liljekvist Borg

Godkänt utställnings championat (SEUCH)

2019-03-30, SVSTK, Osby, Championklass Excellent, CK, 2:a BT – Dennis Liljeberg

Jaktprov

2016-02-16 Godkänt rådjursrenhetsprov. Bengt Engqvist

2016-03-01 SVSTK 2:a Särskilt rävprov, 56 ep. Ingemar Svensson

2016-03-03 SVSTK 1:a Särskilt rävprov, 57 ep. Bengt Gustavsson

2016-03-10 SVSTK 1:a Särskilt rävprov, 58 ep. Anders Nilsson

2016-03-12 SVSTK 1:a Särskilt rävprov (Elit), 60 ep. Jörgen Jonsson

2016-03-13 SVSTK 0:a Särskilt rävprov (Elit), 20 ep. Mats Nilsson. 3:a pris Elitklass

2017-01-13 SVSTK 2:a Särskilt rävprov (Elit) 57ep. Arne Liljedahl

2017-01-14 SVSTK 1:a Särskilt rävprov (Elit) 58 ep. Allan Aronsson. 1:a pris Elitklass (Godkänt Jaktchampionat Räv SEJ(RÄV)CH )

2017-02-18 SVSTK 1:a Särskilt rävprov (Elit) 61 ep. Johan Frisk

2017-02-19 SVSTK 1:a Särskilt rävprov (Elit), 59 ep. Pontus Mörling. 1:a pris Elitklass

2018-02-18 SVSTK 1:a Särskilt rävprov (Elit), 63 ep. Jan-Olof Hallgren

2018-02-19 SVSTK 2:a Särskilt rävprov (Elit), 56 ep. Björn Jonsson. 1:a pris Elitklass

2019-01-12 SVSTK 1:a Särskilt rävprov, 64 ep. Håkan Carlsson