Annons
Finsk-rysk varg skapar ohållbar situation för renskötare - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan varg
Malå sameby har väntat i tre veckor på beslut om skyddsjakt på den varg med finsk-ryska gener som rör sig i renskötselområdet i Västerbotten. Nu har samebyn lämnat in en JO-anmälan mot länsstyrelsens tjänstemän. Arkivbild: Gettyimages
Finsk-rysk varg skapar ohållbar situation för renskötare
Sameby har väntat tre veckor på skyddsjaktbeslut

Den finsk-ryska vargen i Västerbotten skapar en ohållbar situation för renskötarna i Malå sameby.
- Vi sökte skyddsjakt för flera veckor sedan men får inget svar av länsstyrelsen. Oerhört psykiskt påfrestande, säger Jonas Larsson, ordförande i Malå sameby.

Jaktjournalen har berättat om den varg med finsk-ryska gener som befinner sig i trakterna av Lövånger och Burträsk. Den har dödat får på en gård.

Vargen har rört sig i det område där Malå sameby har delar av sitt vinterbete.

Naturvårdsverket har meddelat att det inte blir någon vargflytt i vinter. Då finns bara två alternativ: Att vargen lämnar området på egen hand eller blir föremål för skyddsjakt.

– Det är nog 1.500 renar i området och vi måste pytsa på med fler renar hela tiden. Vi har inte mycket att välja på eftersom vi inte har obegränsade vinterbeten, säger Jonas Larsson.

Hjordarna skingras

Jonas Larsson

Renskötarna har ett tiotal GPS-märkta renar och man ser på sändarsignalerna att renhjordarna uppträder exakt som när det finns varg i området: De skingras över stora områden.

– Vi får åka runt och försöka samla ihop dem och leda dem in i området där vi vet att det finns varg. Samtidigt kan vi inte använda vallhundarna i jobbet – för renarna får panik när de ser hundar. Det blir så när det är varg inne. Det är oerhört psykiskt påfrestande, berättar Jonas Larsson.

Det har rapporterats om varg i trakterna ända sedan våren och sommaren. Men problemet har inte blivit akut förrän nu när renarna kommer till sina vinterbeten.

– Vi sökte skyddsjakt den 26 november men får bara svävande svar av länsstyrelsen. De anser att de inte har någon riktig skadebild och säger att vargen är genetiskt viktig, säger Jonas Larsson.

JO-anmälan

Länsstyrelsens hantering av ärendet, att tjänstemännen inte ger samebyn något beslut, har nu fått samebyns företrädare att skicka in en JO-anmälan.

– Vi måste väl kunna få ett beslut, så att vi har någonting att gå vidare ifrån, säger Jonas Larsson.

Ellinor Sahlén är handläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

– Hittills har vi inte kunnat se att vargen jagat ren. Den har tagit älg och rådjur. Nu ser vi att vi det finns en risk för att den kommer att ställa till skada i renhjordarna, men i dagsläget vet vi inte var vargen befinner sig, om den är kvar i området, säger Ellinor Sahlén.

Hon säger att myndigheten håller ärendet öppet och följer utvecklingen noga.

– Vi måste få in alla rapporter som tyder på att den är kvar i området. Det är sådant som GPS-signaler från renar och bevis för att renar skadats, säger Ellinor Sahlén.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!