Annons
FILM: Vildsvin dödar får - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan vildsvin
Utanför Riga i Lettland har en jägare filmat ett vildsvin som dödar en tacka. Foto:Youtube/Andris Zariņš
FILM: Vildsvin dödar får
Besiktningsman: "Vi måste börja räkna med att vildsvin dödar"

Lars Carlsson är besiktningsman för länsstyrelserna i Blekinge, Kronoberg och Skåne. Sedan 2012 har han rapporterade om vildsvinsdödade djur och nu hänvisar han till en lettisk film där vildsvin dödar en tacka. Men att vildsvin jagar anser viltforskare vara osannolikt.

Laddas inte filmen hittar du den här.

– Om vi inte börjar räkna med att vildsvin jagar och dödar tamdjur och vilt så kommer vi göra felbedömningar, säger besiktningsmannen Lars Carlsson.

Vildsvinens förmåga att jaga och döda är vida omdebatterad. Senast i juli i år rapporterade Jaktjournalen om sex döda får som misstänktes vara vildsvinsdödade, något som viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet ansåg vara osannolikt.

Dödad tamkalv

I augusti i år blir Lars Carlsson kallad till hage i Blekinge nära gränsen till Skåne. I hagen gick nio limousinekor med nio kalvar där en hade blivit dödad. Kalven vägde runt 120 kilo.

– Jag bedömer det som sannolikt vildsvin, men jag kan inte vara helt säker, säger Lars Carlsson. Det fanns stickhål som jag bedömer kommer från betar och ett köttstycke var bortslitet. Jag satte upp en kamera och på kvällen kom en sugga med tre rödgrisar.

Lars Carlsson menar att han besiktat 15-20 djur som dödats av vildsvin.

Laddas inte filmen hittar du den här.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!