Jaktnyheter

Film: Det medtagna rådjuret i Burträsk klarade sig inte

Torbjörn Lövbom tvingades släppa ut rådjuret i 27 graders kyla. Den unge bocken klarade sig inte, Foto: Leif Lindroth

Det medtagna rådjuret, som lärare och elever på Naturbruksgymnasiet i Burträsk tvingades släppa ut, klarade sig inte.

"}}

– Jag avlivade det, säger Torbjörn Lövbom.

Jaktjournalen berättade för en vecka sedan om ett medtaget rådjur som hittades i en villaträdgård i västerbottniska Burträsk. Torbjörn Lövbom, som är jägare och har bakgrund som ledamot av Svenska Jägareförbundets centralstyrelse, är också jaktlärare på Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

Han fick inte avliva rådjuret i trädgården, eftersom han inte hade tillstånd att avlossa skott i detaljplanerat område. Då beslöt han och lärarkollegor och elever att ta hand om rådjuret i ett stall på skolan.

Man lyckades få i det vatten och fick igång magen på det. Men Naturvårdsverkets regler medger inte att vilda djur hålls fångna mer än 48 timmar och därför släpptes den unga råbocken ut i 27 graders kyla.

”Extremt läge”

Torbjörn Lövbom befarade att det inte skulle klara sig. Han fick rätt.

– Jag höll koll på det och såg att det blev sämre igen. Jag avlivade det – och har avlivat två andra rådjur som mått dåligt. Det är en extrem vinter för både älg och rådjur, framförallt rådjur, säger Torbjörn Lövbom.

Det blev en stark reaktion hos allmänheten över att det medtagna rådjuret inte kunder räddas.

– Jag menar inte att man ska samla på sig en massa vilda djur. Men man borde kunna hjälpa dem när det är ett extremt läge, säger Torbjörn Lövbom.

Nedan ett filmklipp av hur det såg ut när rådjuret släpptes ut: