Jaktnyheter

Fick skjuta sin debutälg – ”Pappa blev tårögd”

Filips första älg lär bli svårslagen. Bara en större tjur har fällts i jaktlaget någonsin. Foto: Filip Barrborn
Tyfors (JJ) Filip Barrborn kunde knappt hålla i telefonen när han pratade med sin pappa Roger samtidigt som han gick fram mot älgen han nyss fällt. En skovel på 18 taggar är en skaplig debutälg. Då får man räkna med lite älgfrossa.
20-årige Filip bor så långt söder ut man kan komma i Sverige. Till vardags jagar han vildsvin och älgar tillhör inte vardagsmat för Simrishamnsbon. Men varje höst åker han tillsammans med sin far till det jaktlag de är medlemmar i, uppe i Bergslagen, utanför Tyfors. – När jag drog passet sa de att där kommer du skjuta älg, men de säger de alltid så jag tänkte inte mer på det, berättar Filip om gårdagens jakt. Det var första såten, första jaktdagen. Filips pass låg på en myr i utkanten av såten. Efter en timme hade hundarna hittat älg och Filip får rapport av sin pappa Roger (bekant som lockjaktsexpert på kråkfågel för JJ:s läsare).

Förväntar sig en ko

– Pappa berättar att han släppt förbi en ensam ko och att den var på väg åt vårt håll. Med andra ord var jag helt inställd på att en ko skulle dyka upp. Men någon ko dyker aldrig upp i Filips pass. I stället kommer en tjur. – Jag hörde ett knak inne från ett angränsande skogsparti men såg aldrig djuret. Lite längre fram kommer i stället en tjur ut. Jag blir paff. Det skulle ju vara en ko. Tjuren går sakta emot mig och stannar på 60 meter och stirrar rätt på mig. Sekunderna går och Filip vågar knappt andas. Efter något som känns som en evighet börjar älgen åter röra på sig rakt mot Filip. – Han går och bockar med huvudet och skovlarna slår i träden. Då passar jag på att sjunka ner på knä. När oxen är omkring 50 meter bort viker han av och stannar plötsligt upp mellan två träd, med full bredsida.

Minne för livet

Filip kramar avtryckaren och älgen sätter av in i en contortaplantering. Han hör hur det knakar för att sedan plötsligt bli helt tyst. – Det kändes overkligt. Jag visste att skottet var bra, men började ändå fundera om det kanske var för att älgen kommit upp på grusvägen och börjat springa som det blivit tyst. När Filip förstått att det med all sannolikhet gått bra ringer han sin far. Han skakar i hela kroppen. – Jag säger att jag skjutit en stor och pappa är med över telefonen hela vägen fram från skottplats till älgen. Jag räknar taggarna på ena sidan. Det är nio. Pappa tror att det var alla taggar, men då säger jag att det är lika många på andra sidan. Då börjar pappa gråta. Känslan går inte att beskriva när jag står där och ser den stora älgen framför mig. Det är helt overkligt.

18 taggar. Men jägarna i laget misstänker att den ändå inte är äldre än 4-5 år. Foto: Filip Barrborn

Blev du ordentligt firad av laget efter den fantastiska debut? – Älgen är faktiskt den näst största som någonsin är fälld i jaktlaget under alla år de hållit på. Det blev allt ett par slaktsupar när vi kom tillbaka till slakteriet. Jag tappade räkningen, säger Filip och skrattar. Jaktlaget Filip jagar i har faktiskt dokumenterats på film av Roger Barrborn. Den kan ni se här.