Månadens hund

Fauven Molle ger fortfarande järnet

Roger Svensson med sin duktiga hund Molle.
Likt en unghund far han iväg när kopplet släpps. Att han passerat tio år syns inte utan det är fullt jaktfokus som gäller. Rasen basset fauve de bretagne är fortfarande ganska sällsynt i landet men husse Roger Svensson har inte ångrat sitt val av första hund.
Det är en disig morgon i mitten av januari när vi träffas hemma på gårdsplanen hos Roger Svensson på Sturkö utanför Karlskrona. På plats är också Rogers jaktkompis Ivar Albinsson för nu vankas rådjursjakt. Vädret är disigt och egentligen är det svårt att säga om det är oktober eller januari. – Det är en av fördelarna med att bo här. Det är sällan som vi måste ställa in jakten på grund av dåligt före eller för mycket snö utan säsongen blir lång, konstaterar både Roger och Ivar.

Fransk ras

Dagens huvudfigur har ett långt namn, Swinging Tails Baron De Lestac, men kallas i dagligt tal för Molle. Han är av rasen basset fauve de bretagne, en ras som är fortsatt ganska ovanlig i Sverige. Senaste åren har det i landet registrerats drygt 100 valpar om året. Rasen har dock en lång historia som i hemlandet Frankrike sträcker sig tillbaka till 1400-talet men i Sverige får vi gå ända fram till 1992 innan de första hundarna importerades. I Frankrike har fokus för fauven varit jakt, och hundar utan den rätta jaktlusten har uteslutits från avel. Kanske är det tack vare det som rasen även i Sverige har ett gott rykte om sig att vara en jaktstark ras inom basset-raserna.

Första hund

Roger har jagat sedan barnsben men tillfälle och tid för egen hund har det varit dåligt med. Men för tio år sedan var det läge att börja leta efter en lämplig fyrbent jaktkamrat. Efter en hel del letande efter rätt hund så föll valet på kenneln utanför Borensberg och uppfödarna Mats och Susanna Jangeroth. – Deras tik, Hovriket’s Vega De Magaz, var svensk jaktchampion vilket inte var så vanligt på den tiden eftersom rasen var sällsynt, berättar Roger. Valet av hund är definitivt inget som Roger haft anledning att ångra. Molle har med råge uppfyllt önskemålen. – Är nog bara att konstatera att en sådan hund får jag aldrig mer så det gäller att njuta av de stunder man får i skogen för han är ju trots allt tio år. Det kan fort vara slut, konstaterar Roger lite vemodigt.

Började tidigt

Molle fick mycket tid med husse, till stor del beroende på att han var så smidig att ha med. – Kanske beror det delvis på att han var första hunden så han var med överallt. Kompisen som höll på med fågelhundar inspirerade också mycket så han fick en rejäl grunddressyr och det har jag verkligen inte ångrat genom åren, säger Roger. I skogen började han tidigt visa prov på sin jaktliga talang och han var inte mycket mer än halvåret gammal när de första dreven presterades. – Tack vare en väldigt bra grundlydnad kunde jag gå ut en runda i skogen även om tiden var knapp. När det var dags att avbryta var det bara att kalla in, även om det var fullt drev, berättar Roger.

Tre förstapris

Även om Molle var tidigt igång i skogen så dröjde det ganska länge innan han fick visa sina färdigheter på jaktprov. – Det är bara att beskylla husse för det. Jakten var fokus och jag funderade inte så mycket på det här med jaktprov, men när han var drygt fem år blev det ändå av att jag kom ut på ett prov och det gick ju bra, säger Roger med ett leende. Molle är startad på jaktprov tre gånger, och med tre raka förstapris, varav två med D-cert, så fixade han sitt championat på enklaste sätt. – Har faktiskt aldrig behövt oroa mig för jakten eftersom en av hans största förtjänster är just jämnheten, han jagar alltid och det är ytterst sällan han gjort mig besviken på den punkten, konstaterar Roger.

Bra nedärvare

Molle kom också in i aveln till slut, även om hans lite sena jaktprovsdebut säkert bidrog till att det dröjde ända till 2014 innan det blev några avkommor. I första kullen, född i april 2014, blev det sju valpar och en av dem hamnade hemma hos Roger. – Han är ganska olik Molle egentligen men en mycket trevlig invid som jagar bra och jag ska starta honom på jaktprov innan säsongen är slut, säger Roger. Någon vecka efter att vi träffats hör Roger av sig och då har Grebbas Sigge, som avkomman heter, meriterats med ett förstapris på jaktprov. Ytterligare en i kullen på sju valpar startades under säsongen med förstapris som resultat. Andra kullen efter Molle föddes på Gotland hos kennel Fallbackskogen i början av juni 2014. Den kullen har gått ännu bättre och efter årets prov och jaktsäsong är samtliga sex valpar meriterade på jaktprov och två av dem är klara champion. – Det här med avel har gett hundägandet en helt ny dimension och det är otroligt roligt att följa hur avkommorna efter Molle utvecklas och fungerar i skogen, konstaterar Roger.

Bra jakt

Roger har jaktmarkerna på andra sidan trädgårdsstaketet och Molle vet direkt vad det är som gäller när Roger lyfter honom över staketet. – Även om vi jagar direkt när vi lämnar trädgården så har det funkat bra med Molle. Jag har honom lös i trädgården och han vet när det är jakt eller inte, säger Roger. Nu är det jakt och Molle söker ut direkt i det vindpinade landskapet. Det dröjer en stund men till slut hittar han också ett rådjur och därefter bjuds det på underhållning. Det grova skallet hörs bra och djuret buktar bra kring oss. Till slut sträcker det dock iväg och Molle bryter för att sedan komma tillbaka till Roger. Timmarna går fort när man har trevligt och framåt dagen bestämmer Roger och Ivar att det får räcka och Molle kopplas upp. – Det blev ju en ganska bra dag med härligt väder och ett par drev. Det gäller att njuta av varje tillfälle för han är ju trots allt snart elva år och man vet aldrig hur länge han hänger med, konstaterar Roger när steg styrs hemåt.

Tre bästa egenskaper

1. Jämnheten, presterar alltid. 2. Bra upptagare. 3. Följsam och läraktig.

SE JCH Swinging Tails Baron De Lestac S37609/2006

Efter: FI UCH NO JCH NO UCH NO VCH Regal Du Rallye Saint Paul LOF021112/03259 Undan: SE JCH SE UCH Hovriket’s Vega De Magaz S45650/2000 Ägare: Roger Svensson, Sturkö Uppfödare: Mats och Susanna Jangeroth, Borensberg

Utställning

2007 SKK             Norman Deschuymere  1 UKL, 1 UKK, 1 BHKL, CK, BIR, CACIB

2012 SKK             Gerard Cox                   E JKL, 1 JKK, 2 BHKL, CK, Cert

2013 SKK             Gunnar Nymann           G JKL SKK             Martin Johansson         G JKL

Jaktprov

2011–2012 SBAK          Ingvar Abrahamsson    1:a Rå

2012–2013 SBAK          Kjell Olsson                  1:a Rå D-Cert

2013–2014 SBAK          Kjell Ohlsson                1:a Rå D-Cert