Jaktreportage

Far och dotter på bockjaktspremiär

Pappa, pappa! Titta ett rådjur.
Den 16 augusti är ett heligt datum för otroligt många jägare i Sverige. För Christian Berntsson och hans sjuåriga dotter Leia är det en tradition att jaga bock på premiärkvällen. Och de lyckas alltid, även om årets premiär visade vikten av att ha med sig en duktig eftersökshund till hands.
I hela livet har Christian Berntsson varit präglad av jakt. I unga år jagades det väldigt mycket rådjur med drivande hund. Även stövarjakten efter hare och räv var ett naturligt inslag i Christians barndom. Jaktintresset ärvde han från sin far Hasse som drev jordbruket på gården i Säve, strax utanför Göteborg. När Christian kom upp i femtonårsåldern fick han följa med några älgjägare med duktiga gråhundar ut. Jaktformen passade Christian som handen i handsken och i dag står det två duktiga jämthundar från Härkila och Tjurskallens kennel hemma på gården.

Driver framgångsrik jaktbutik

Christian driver i dag jaktbutiken JG jakt utanför Göteborg. Här har han jobbat sedan han var 15 år gammal och när han fick chansen att köpa affären av den tidigare ägaren tvekade han inte en sekund och har sedan dess utvecklat den mycket framgångsrikt. I dag har företaget sex anställda. – Det är en lyx att kunna få arbeta med sitt intresse och träffa så många trevliga och duktiga jägare varje dag, berättar Christian. Förutom jaktbutiken har han även tagit över jordbruket efter sin far.

Get och en killing tittar upp när vi smyger förbi.

Förberedelser

Jaktjournalen möter upp Christian hemma på gården i Säve. Christian är redan i full gång med att packa ihop alla saker och vid köksbordet sitter hans sjuåriga dotter Leia och äter en smörgås. Det har blivit en tradition för far och dotter att gå ut och jaga bock på premiären. – Vi måste åka upp och skjuta ett par skott med bössan först bara. Jag har skjutit in bössan med V-maxkulan som jag använde under rävjakten. Men nu får jag byta till en hårdare kula, säger Christian. Efter inskjutningen är vi på väg ut. – Där vi ska sitta i kväll går en riktigt fin sex-taggare, det är faktiskt riktigt gott om rådjur i år så jag förväntar mig att vi ska se ganska många under kvällen, säger Christian entusiastiskt.

Ansmygning till passet

Vi parkerar vid en hästgård. Nedanför ligger stora ängar blandat med stora vassdungar, skogsdungar och ett stort berg som omfamnar delar av ängarna. – Vi kommer att smyga i en kilometer, ner i en båge, säger Christian samtidigt som han visar med handen. När både Christian och Leia har fått på sig camokläderna drar de iväg. Christian stannar ofta upp och kikarspanar. Så här års är det inte ovanligt att rådjuren är ute tidigt på kvällen och i ena skogsdungen står det get och killing och tittar på oss, men vi smyger obemärkt vidare. Vi kommer ner till en stor klövervall som går runt ett berg. – Vi ska sätta oss precis i skarven så vi har uppsikt åt båda hållen runt berget, viskar Christian och laddar sin Blaser R93 i kaliber .222.

Första observationen

Vi hinner knappt sätta oss innan Leia viskar: – Pappa, pappa! Titta ett rådjur! Christian tittar snabbt upp med handkikaren och ser att det rör sig om ett smaldjur som går cirka 80 meter framför oss. – Nu kommer nog bocken snart, säger Christian till Leia som sitter spänt och tittar. Och visst har Christian rätt, det dröjer inte mer än några minuter innan bocken gör entré på klöverängen. Christian tittar snabbt i handkikaren och ser att det är den bocken vi är ute efter och lägger an studsaren. Jägaren är helt fokuserad, men bocken rör sig hela tiden och hetsar geten. Ett snabbt lockande av rådjurspipan får bocken att stanna till. En perfekt bredsida och Christian släpper skottet. Bocken gör ett gigantiskt hopp och ramlar i backen, reser sig och går haltande in i skogen där vi ser att han ramlar. Det är helt tyst. Det enda som hörs är Leias höga exalterade andning. Christian bryter tystnaden och säger. – Det kan ha tagit något lågt, men han bör ligga därinne.

Den tyska jaktterriern Eddy ser till att eftersöket klaras av utan större komplikationer.

Eftersök

Vi väntar i en kvart innan vi går fram till skottplatsen. Vi hittar små droppar blod och följer det sakta, Leia går i täten och pekar varje gång hon ser en blodsdroppe. Blodfläckarna blir bara fler och fler. När vi kommer in i skogen ser vi hur bocken har strukit sig mot träden cirka en meter upp. Christian sätter sig ner och visar Leia. – Titta här, bocken är träffad i bogen annars skulle det aldrig vara blod så högt upp på trädet, viskar Christian. Han tar upp ett löv och granskar det noga. Blodet är aningen för mörkt för att vara en ren lungträff. Christian beslutar sig efter 70 meters spårning för att ringa sin kompis Håkan Andersson och hans tyska jaktterrier Eddy. – Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra. Håkan sitter bara en bit bort och är här om ett par minuter, säger Christian.

Svettigt värre

Väl framme på skottplatsen tar Eddy an spåret klockrent. Han spårar fram till där Christian slutade och där beslutas att Håkan och Leia ska stanna kvar. Christian har en gedigen erfarenhet av eftersök och sköter de flesta av eftersöken runt Hisingen. Bocken har gått sakta och stannat upp på flera ställen. – Om bocken skulle springa upp släpper vi Eddy, säger Christian andfått och fortsätter: – Hunden är otroligt snabb och drar ner djuret. Trots att det är kväll är det nästan 25 grader varmt. Blodfläckarna från bocken är inte purfärska, vilket betyder att vi inte är nära än. Vi avancerar framåt i lugn takt. Eddy får visa vägen. Plötsligt börjar Eddy gny och spårlinan är spänd. – Han är het nu, det skulle inte förvåna mig och bocken skulle gå upp snart, viskar Christian samtidigt som han torkar bort svetten från pannan.

Lyckad premiär!

Skarpt läge

Vi följer spåret upp på ett berg och vidare ner i några väldigt täta enplanteringar. Här är det så pass mörkt att Christian tar på sig pannlampan. Eddy skallar nu fullt ut i kopplet och hundra meter fram hittar vi legan med färskt blod i. Christian ökar farten. – Vi är nära nu, flämtar han. Precis då går bocken upp och Christian släpper handen om kopplet. Bocken hinner inte gå många meter innan Eddy drar ner honom och sätter sig i halsen. Christian ser att det inte finns någon möjlighet att skjuta bocken. Han tar i stället fram sin stickkniv och sätter den mellan atlaskotan och huvudet på bocken. Det hela är över på ett ögonblick. Christian ger Eddy några klapp och berömmer honom, samtidigt som han ringer Håkan. – Vi möts nere på ängen. Allt gick bra här!

Små marginaler

När vi tittar på bockens skada konstaterar vi att Christian hade rätt. Skottet har tagit lite lågt och in precis bredvid hjärtat. – Skulle jag haft en grövre kaliber hade vi aldrig behövt att göra eftersöket. Då hade vi fått genomslag och kulan hade gjort större skada på de vitala delarna, men detta var mitt fel, inte kaliberns. Hade kulan suttit högre upp hade bocken inte gått en meter, säger Christian. Det är en mycket vacker sex-taggare som ligger framför oss. När vi kommer ner till ängen möts vi av Leia och Håkan som granskar bocken. Det börjar bli mörkt och vi drar oss mot bilen. När undertecknad frågar Leia vad som är bäst, hästar eller jakt, blir svaret enkelt. – Det är jakt och i morgon har pappa lovat mig att vi ska jaga duvor! Avslutar en glad men trött Leia.