Fantastisk jaktsäsong för 20-årige Ted i Strömsund

Strömsund (JJ) 20-årige Ted Sundqvist i Strömsund har upplevt mer på en jaktsäsong än många jägare upplever under ett helt liv. I höstas fick han skjuta både en guldälg och en björn.

Ted Sundqvist och gråhunden Högåsknappens Oryx med guldälgen. Foto: Privat

– Jag har jagat med farsan på uppsiktsjakt men i höstas fick jag min första egna plats i ett jaktlag i Strömsund, berättar Ted Sundqvist.

Under älgjakten sköt han fyra älgar, både som passkytt och som hundförare.

Ett minne för livet blir den storoxe som Ted fick fälla för familjens egen gråhund, Högåsknappens Oryx.

– Oryx fick upp spår och det bar iväg tre och en halv kilometer, bland annat över en större å. Men sedan blev det fast stånd i upptaget, berättar Ted.

Stor älg med guldhorn

Han smög efter och såg på långt håll i gammelskogen att det rördes sig om en mycket stor tjur. Hornkronan var delvis fejjad och lyste alldeles kritvit.

En hund till i jaktlaget, en jämte, hade anslutit till ståndskallet och Ted var tvungen att smyga sista biten uppför ett litet krön. Älgen stod i sänkan bakom krönet.

– Jag kom in på bara 20-25 meter och kunde skjuta. Älgen sänkte huvudet och skulle ta mig med hornen, men han föll ihop strax efter, berättar Ted.

Älgen var en 16-taggare och hornet har bedömts till 303 poäng, vilket är guld med tre poängs marginal. Även kroppsligt var älgen en riktig bjässe – den vägde 303 kilo slaktad.

Ted Sundqvist med sin björn.

Hörde björnen i bäcken

Höstens björnjakt blev också ett minne för livet för den 20-årige jägaren från Strömsund. På premiärkvällen fick han och jaktkompisarna rapport om en björnobs på deras marker. Plottar släpptes på och efter 35-40 minuter blev det ståndskall.

Man försökte gå in på ståndet och skjuta men då gick björnen loss och sprang i riktning mot Teds vägpass. En bäck rinner under vägen på platsen och Ted hörde björnens ramar i vattnet och stenar i bäcken som klonkade mot varandra när det stora djuret närmade sig.

– Tack vare ljudet förstod jag var han skulle dyka upp. Han kom upp på vägen och jag sköt. Den tumlade runt en stund men blev kvar på platsen, berättar Ted.

Det visade sig vara en hanbjörn som vägde 182 kilo.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser