Fällavgifter för 200 000 kronor förlorade

Luleå (JJ) Närmare 600 älgar har skjutits i Norrbotten utan att Länsstyrelsen fått några rapporter. Därmed har de gått miste om 200 000 kronor i uteblivna fällavgifter.

Inte många pinntjurar har fällts i Västra Nossans älgskötselområde i år. Akrivfoto: Per Jonson.

Det är de fem samebyarna Unna Tjerusj, Talma, Gabna, Saarivuoma och Lainiovuoma som inte rapporterat sin älgavskjutning den senaste säsongen. Byarna har fällt totalt 586 älgar, rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.

Eftersom Länsstyrelsen inte fått in några avskjutningsrapporter kan de heller inte begära in fällavgifter på de 586 älgar och går därmed miste om cirka 200 000 kronor som ska fördelas till älgförvaltningsområdena.

Två av de fem samebyarna vill inte kommentera bristen av rapportering. En av samebyarna säger till Sveriges Radio att det var den mänskliga faktorn som styrde och ytterligare en hänvisar till ett datasystem för inrapportering som inte fungerat.

Som älgförvaltningssystemet är uppbyggt idag kommer dock ingen påföljd utdömas. Roland Saitzkoff, jakthandläggare på Länsstyrelsen tycker att situationen är beklämmande.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser