Fågeljägare tvingas ta in hundar från rastgård

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen Norrbotten har beordrat italienska fågeljägare att ta in sina hundar och inte förvara dem i tillfälliga rastgårdar.

Fågeljägarna ska ta in sina hundar, enligt beslut hos länsstyrelsen. Arkivbild: Gettyimages

SVT Norrbotten berättar om den bild som spridits på Facebook och föreställer ett 20-tal hundar i en liten rastgård i Kvikkjokk.

Länsstyrelsen fick ta emot en anmälan om djurplågeri.

– Det här är inte regelrätt över huvudtaget eftersom att det inte finns en hundkoja i rastgården. Man får inte hålla hundarna på det här sättet helt enkelt, oavsett hur många man har i gården, säger Anna Modig, djurskyddsansvarig på länsstyrelsen, till SVT.

Länsstyrelsens krav är att hundarna förvaras inomhus i stugorna där jägarna bor.

– Vi får ju årligen in anmälningar om att det kommer utländska jägare som håller hundarna på ett sätt som inte är förenligt med svensk lagstiftning, så det här är något som dyker upp då och då, säger Anna Modig till SVT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser