Jaktnyheter

Fågeljägare tipsade om björnviste

Nöjda björnjägare vid Fiskfjället, fr v Robert Salomonsson, Nathalie Jonsson, skytten Anders Mikaelsson, Magnus Kroik, Steinar Sirijord och Martin Ottosson.
Dorotea (JJ) På förmiddagen fälldes den femte björnen för Robert Salomonssons hundar. Upprinnelsen var att fågeljägare sett mängder av spår efter björn i ett område på Fiskfjället, Dorotea kommun.
I området fanns mängder av legor, skit och betesspår. Tidigt i morse åkte Robert Salomonsson och hans jaktkompisar till området och släppte Frisko och Viking. De snurrade runt och kände tydligt björnvittring och efter ett tag blev det också några skall. – Efter upptaget blev det gångstånd i cirklar till att börja med, men ganska snart drog björnen och hundarna rakt mot Anders Mikaelsson, som bor vid Fiskfjället i Brännåker. – Anders sköt ett bra skott på björnen som gick undan en liten bit och lade sig i en backe där den direkt efter avfångades, berättar Robert. Björnen var en hona på 98 kg. Vädret i Doroteatrakten är perfekt jaktväder, mulet, lite blåsigt och 12-15 grader varmt och jägarna ska nu skynda sig och äta för att sedan försöka hitta en ny björn. – Vi har fått tips av en finnspetsägare som fick sin hund skrämd på morgonen och kom till husse med svansen mellan benen. Vi misstänker att det var björn, men vi får se lite senare. Både Fisko och Viking är pigga och klarar ännu en jakt idag. – I går rakade vi bort pälsen på Frisko för att orka mer. Och vi märker skillnaden. I går jagade han björn länge, men den gick in på en grannmark och vi var tvungna att bryta, då var han rätt sliten efteråt, men nu är han mycket piggare. Viking har också skött sig bra och det syns att träningslägret i Kanada har gjort honom gott, säger Robert. Det är nu sex björnar kvar på tilldelningen i Västerbottens inland.