”Ett direkt angrepp på våra raser”

Kungsbacka (JJ) Magnus Jensen, ordförande för Svenska Älghundklubben tycker att utspelet om kortare jakt- och hundträningstid på älg är förhastat och menar att det finns andra orsaker till att det sydsvenska älgbeståndets hälsa dalar.

Magnus Jensen är kritisk till skrivelsen om förkortad jakttid och hundträningstid, som skickades till Näringsdepartementet här om dagen. Foto: Per Jonson/montage

– För det första är skrivelsen ett direkt angrepp på våra raser och våra medlemmar, säger Magnus Jensen.

Att förkorta jakthundsträningstiden samt jakttiden skulle vara en allvarlig inskränkning för älghundsägare och jägare, menar Magnus Jensen. Enligt honom är det inte bra när den frihet under ansvar som jägarkåren och jakthundsägare har, slopas till förmån för myndighetsregleringar.

– Det här skulle i så fall vara andra gången det sker. Första gången var ju när det beslutades att max två jakthundar får jaga björn.

Magnus Jensen menar att en lång jakttid är nödvändigt i många områden eftersom kalvtilldelningen är svår att fylla och tar tid.

– Jag tror att de låga kalvvikterna är pudelns kärna i det här fallet. Men de beror inte på löshundsanvändningen. Det varma klimatet och skogsbrukets granmonokulturer är de stora problemen.

Magnus Jensen menar också att den stora ökningen av registrerade löshundar inte nödvändigtvis har bidragit till mer störning i skogarna.

– Det är klart att det finns mycket fler registrerade jakthundar i dag än för 20 år sedan. Frågan är bara om antalet hundtimmar i skogen ökat lika kraftigt. Jag tror inte det. I dag vill många ha en jakthund för de är rastlösa och inte vill sitta på pass, men många av dessa hundar är inte loss så mycket. Förr jagade nog varje enskild jakthund mycket mer än de gör i dag, säger han.

Svenska Älghundsklubben ska nu diskutera innehållet i skrivelsen.

– Det är viktigt att vi jägare har en enad front i dessa frågor. Det som tas ifrån oss får vi aldrig tillbaka.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser