Erik Norlander anser att SCA:s tjänstemän hittat på konstiga argument för att få bort hans jaktlaget från marken i Strömsund. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Eriks jaktlag utsparkat från SCA-mark i Strömsund

Erik Norlanders familj har jagat på den 2.000 hektar stora SCA-marken i Strömsund sedan 1980-talet. I våras fick han plötsligt meddelande från skogsbolaget att arrendeavtalet inte förnyas.

"}}

– Man påstår att man inte lyckats få tag i mig. Men jag får inte se några mejl eller sms som verifierar att de verkligen försökt få tag i mig, säger Erik Norlander.

Till vardags är han polis i Åre, men jaktmarkerna finns i Strömsund där Erik Norlanders pappa fick arrendera mark av SCA cirka 1,5 mil från Kyrktåsjö, på gränsen till Lappland, på 1980-talet.

Erik har jagat i laget sedan 1990.

Tre argument

Han har försökt få svar på varför han och de andra jaktkompisarna i laget nu blivit uppsagda från marken. Han har fått tre argument presenterade för sig.

– Jag rapporterade att vi skjutit fullt, alltså tre älgar, och betalade in fällavgifterna. Men när jakten skulle kvitteras på Jaktrapport.se fanns ingen uppgift om älgarna vi fällt. Någon person, med en okänd IP-adress, hade ändrat i systemet. Jag kommer att lämna in en polisanmälan, så att jag får fram vem som har den IP-adressen, säger Erik Norlander.

Han upplever det absurt, att han anklagas för att ha försökt fuska, när han samtidigt betalat in fällavgift för älgarna.
Ett annat argument som förts fram för det stoppade arrendeavtalet var en händelse som inträffade 2020.

– Ett grannjaktlag hade skadskjutit en älg, som vi fällde inne på vår mark. Vi fick kassera halva älgen. En jaktkompis meddelade ordföranden i älgskötselområdet via sms och allt var frid och fröjd. Nu säger man att vi gjorde en överskjutning och försökte dölja det, säger Erik Norlander.

Ord mot ord

I frågan om den skadskjutna och fällda älgtjuren står ord mot ord. Fredrik Bohlin, ordförande i älgskötselområdet och SCA-anställd, säger till Jaktjournalen att han inte fick in någon rapport om älgtjuren.

– Tre veckor senare ringde jag upp dem och fick reda på vad som hänt, säger Fredrik Bohlin.

Det tillbakavisas av Erik Norlander.

– Först skickade vi sms, sedan ringde jag Fredrik Bohlin fick veta att det var ”bra jobbat”, säger Erik Norlander.

Den tredje punkten som använts som argument för det uppsagda jaktarrendet handlar om att SCA:s tjänstemän hävdar att de inte lyckats nå Erik Norlander.

Ingen dokumentation

Tidigare år har fakturan för arrendet skickats ut på vårarna, inför kommande jaktsäsong. I fjol ändrades systemet och arrendet skulle istället betalas i efterhand.

– Vi gick och väntade på fakturan, men det kom ingen. Nu säger SCA:s ansvariga att de försökt nå mig men inte lyckats. Jag har bett att få se mejl och telefonlistor som visar det, men jag har inte fått se någon sådan dokumentation. Däremot ringde man jaktledaren i grannlaget och sa att man sökte mig. Varför kontaktade man inte vår vice jaktledare? undrar Erik Norlander.

SCA meddelade att arrendeavtalet sagts upp.

– Varför skickade de inte ut fakturan? Det känns väldigt märkligt att man ska behöva ringa dem för att få betala för jakten.

”För djävlig”

Ett av de senaste brev Erik Norlander fått från SCA innehåller en bekräftelse på att han har rätt att utöva jakttillsyn under småviltsjakten på marken.

– Jag har haft rätt att kontrollera att småviltsjägare löst dagkort. De verkar tycka att jag i alla fall är tillräckligt pålitlig för att ha det uppdrag.

– Hela den här historien är för djävlig. Jag misstänker att det är någon annan som är ute efter den här jaktmarken. Sedan har man hittat på konstiga argument för att få bort oss, säger Erik Norlander.

Den jaktansvarige tjänstemannen på SCA vill inte kommentera ärendet utan hänvisar informationsavdelningen på bolagets kontor i Sundsvall.

Där meddelar informationsdirektör Anders Edholm att man inte kommenterar enskilda arrendeavtal.