Jaktnyheter

Egon nära förlora sin stövare till vargarna

Hamiltonstövaren Boss kom flyende till husse Egon Eriksson med två vargar efter sig. Foto: Mikael Moilanen
Fagerstajägaren Egon Eriksson var ytterst nära att förlora sin hamiltonstövare till två vargar. Hunden kom flyende till husse och Egon kunde avbryta attacken i sista stund.
– Hade jag varit längre bort hade dom nog tagit honom, säger Egon och tittar på sin tioårige hamiltonsstövare Boss. Den allvarliga incidenten inträffade på premiärmorgonen för harjakten. Egon släppte Boss i trakterna av Stimmerbo mellan Smedjebacken och Söderbärke. Hunden var borta 1,5 timmar och kom tillbaka och Egon gjorde ett nytt släpp.

Boss kom flyende

– Jag satt på ryggsäcken på vägen och hunden var 150 meter bort. Plötsligt fick jag se på pejlen att han kom i full fart till mig. Och efter kom vad jag först trodde var två älghundar. Den ena var upp bak på ryggen på Boss och den andra sprang bredvid honom, berättar Egon. Han ställde sig upp och då vek den ena vargen rakt in i skogen. Den andra stannade på 20-25 meters avstånd och stod kvar några sekunder innan den vände om och lommade bort efter vägen. – Hade jag varit längre bort hade dom snart haft ikull Boss och då hade de tagit honom, säger Egon. Nu klarade sig den gamla hamiltonstövaren med ett mindre sår i vänster baklår.

Gåsmyrenreviret

– Området ligger inom Gåsmyrenreviret. Hunden hade tur som klarade sig med så lindriga skador, säger Fredrik Perols, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna. Egon är bekymrad över situtationen. Han vet inte hur det blir med jakten i framtiden. – Vi har inte haft några problem med vargar tidigare. Det kom nu, säger han.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Attacken inträffade i trakterna av Stimmerbo. Karta: Hitta.se