Jaktnyheter

Drevtorpet’s Challe – en välmeriterad rävhund av högsta kvalitet

Challe är en ädel schillerstövare med det rätta drivet i steget.
När Jimmi Lindby från Dalhem på Gotland började leta efter en ny rävstövare var han inställd på att köpa en finsk stövare. Ödet ville dock annorlunda och parningen som Jimmi hade fastnat för gick tom. I stället fick Jimmi möjlighet att köpa en schillerstövare – något som han sent skulle ångra.

Rävjakten har alltid varit stor på Gotland. Både hamilton- och schillerrasen har ett starkt fäs­te på ön och det var här fast­landets rävjägare hämtade sina hundar när rävstammen hade återhämtat sig från skabben.

I Jimmi Lindbys familj har det alltid funnits schillerstövare. Men Jimmi hade under sina jakter på fastlandet kommit i kontakt med duktiga finska stövare och vill gärna testa rasen.

– Här på Gotland fanns några få finnstövare, men ingen som var champion på räv. Det hade varit roligt att ta fram den första, berättar Jimmi.

Men när tiken gick tom och det inte fanns några andra intressanta parningar vändes blickarna mot schillerstövarna.

– Min pappa hade en riktigt duktig schillerhane som hette Folehedens Clay, tyvärr meriterade vi honom aldrig. Men hans bror Folehedens Ceasar meriterades och gick i avel. När jag letade efter schiller, ville jag ha Folehedensblodet i honom, säger Jimmi.

Räven buktade tätt runt oss och visade slutligen upp sig.

Blickarna vändes mot Norge

Jimmi studerade länge stamtavlor innan han fick kontakt med Trond Gulbrandsen från Norge och satte upp sig på en tikvalp. Parningen hade Folehedens på bägge sidor och var således högaktuell för Jimmi.

– Tyvärr blev det bara en tik och den skulle Trond behålla själv men jag trodde på kullen så pass mycket att jag tog en hane istället. När Jimmi kom hem påbörjade han arbetet med att prägla Challe på räv.

– Min stövare får bara jaga räv och jag vill göra dem rena från hare och rådjur så fort det går. Visst drev Challe lite rådjur som ung, men det intressanta var hans stora räv­intresse och det totala ointresset för hare. Det var som han visste att räv var de vi skulle jaga, berättar Jimmi.

Challe låg inte långt efter räven och nyanserade vackert med det klassiska schillerskallet.

Stark start i karriären

Som bekant, är Gotland lite av rävjägarens mecka. Här finns stora mängder räv av den enkla anledningen att stövarjägarna är rädda om dem.

– Visserligen sköt jag en räv för Challe när han var nio månader, men det är sällan jag skjuter räv, säger Jimmi och fortsätter.

– Jag vill höra hunden driva och att han ska bli duktig. Att skjuta varje räv som kommer framför bössan gör inte hunden bättre. Hunden blir duktigare av långa drevtid, vilket gör att han utvecklar sin drevsäkerhet, tapptarbete och jag lär känna hundens nyansering bättre.

Första jaktprovet

Jimmi är själv jaktprovsdomare för stövare och drever och han känner när en hund är mogen för att starta på jaktprov. Challe var mogen redan när han var 2,5 år. All träning gav lön för mödan och Challe drev ihop ett förstapris med 54 egenskapspoäng.

Två veckor senare startade ekipaget igen och kunde bärga ännu ett förstapris, denna gång med imponerande 57 egenskapspoäng. Jimmi kände nu vittring av ett tidigt championat och tog ett godkänt rådjursrenhetsprov för att sedan starta på ett elitprov.

Det är inte alltid så lätt att starta på jaktprov i marsmånad när rävtikarna är dräktiga och gärna håller sig runt gryten. Challe fick ihop 26 drevminuter första dagen innan räven gick i gryt och ekipaget lyckades inte få upp någon ny räv.

Tre gånger på Räv-SM

Året efter var Jimmi och Challe revansch­sugna och hade, förutom jaktchampionatet, ett nytt mål – Räv-SM. Att kvala in som de tio bästa rävhundarna är ingen enkel uppgift. Det är bara ett fåtal stövare som besitter de kvalitéer som behövs för att få så höga poäng.

Men när Jimmi startade på sitt andra elit­prov gick allt som på räls. Challe drev ihop ett förstapris båda dagarna med 58 egenskapspoäng. Biljetten till Räv-SM var säkrad.

Väl på SM gick det tyngre, Challe hamnade på en femte plats och sökte snabbt om till nästkommande Räv-SM som skulle arrangeras på Gotland.

– Givetvis ville jag gärna vara med när det var på hemmaplan, berättar Jimmi.

Trots att aktivister försökte störa Challe under hans drev, vilket han brydde sig föga om, presterade Challe på absolut högsta nivå. Han drev ihop två första pris med de höga egenskapspoängen 58 och 63.

Tyvärr räckte det inte hela vägen och de hamnade slutligen på en hedrande tredjeplats. Året därpå gjorde Jimmi och Challe ett sista försök när Räv-SM arrangerades i Västergötland.

Denna gång var inte turen på Jimmis sida och återigen hamnade de på en femteplats. Många stövarägares dröm är att någon gång kvala till SM. Jimmi och Challe gjorde det tre gånger – ett kvitto på en fantastisk jakthund och en duktig hundförare.

Buktande rävdrev

Det är en kall morgon när Jaktjournalen slår följde med Jimmi och Challe. Vi sätter oss vid en åkerkant med insprängda inägor – ett typiskt landskap på Gotland. Challe ger sig i väg på två stora sökturer innan han kommer förbi oss.

Jimmi klappar om Challe lite innan han sticker ut igen. Nu hamnar han på slag, vilket han talar om med några väckskall.

– Som du kommer höra är Challe ärlig, han säger inte för mycket på slagen innan räven är uppe.

Det går en stund innan Jimmi säger nåt igen.

– Nu får han snart upp räven.

Challes väckskall har intensifierats och övergår snart i drev. Räven buktar trångt om­kring oss i flera timmar innan räven visar sig för oss. Challe ligger bara några hundar meter bakom och matar på med ett flertoningt skall som kan betecknas ”De klassiska schillerskallet”.

När Challe har dansat runt med räven i ett par timmar kopplar Jimmi honom.

– Detta är en bra träningsräv som jag inte vill skjuta, säger Jimmi samtidigt som han kastar upp ryggsäcken på ryggen.

Jimmi Lindby från Dalhem tillsammans med sin duktiga schillerhanne Drevtorpet’s Challe.

Avel

Givetvis ska duktiga jakthundar gå i avel och Challe är inget undantag. Han har gått i fyra olika kullar med lika många tikar och har en meriteringsprocent på 10 procent.

– Jag vet att alla valpar i kullarna jagar och jag ställer krav på alla mina köpare att starta på jaktprov, säger Jimmi.

I sista kullen sparade även Jimmi en valp efter honom.

– Jag ville ha en valp efter honom, förhoppningsvis kommer han bli lika duktig som sin far, vi får se, han är bara fem månader hittills men har redan gjort några korta drev, säger Jimmi.

Med största sannolikhet kommer Jimmis nya förmåga bli lika framgångsrik som sin far. Med rätt ägare och mycket tid i skogen borgar det för succé.

Challes tre bästa egenskaper:

• Slagarbete – tar väldigt kalla slag.

• Jaktlusten – ger alltid 100 procent i skogen.

• Nyanseringen – hör hur långt efter han ligger efter räven.

SEJ(RÄV)CH SEUCH Drevtorpet’s Challe SE21035/2011

Efter: J RR Rävhundes Calle S35495/2003.

Undan: J RR Orustmarkens Pippi S63699/2005.

Ägare: Jimmi Lindby, Dalhem.

Uppfödare: Trond Gulbrandsen, Norge.

Kullvärde: 3/4. HD: B.

Utställning:

20140601 GÖTENE SVSTK Jakt/Bruks kl: Excellent 1:a konk. Cert, 1:a BH  1:a BIMJÖNSSON EVA

20140511 MARKARYD SVSTK Jakt/Bruks kl: Excellent 1:a konk. Cert, 2:a BH HÄGGKVIST OLLE B

20140503 VISBY SVSTK Jakt/Bruks kl: Sufficient KARLSDOTTER NINA

20140426 VÄRNAMO SVSTK Jakt/Bruks kl: Excellent1:a konk. Cert, 2:a BH WACKT MORGAN

20130811 TRANEMO SVSTK Ökl. kl: Good FASTÉN GÖRAN

Jaktprov:

20180218 VGSK Sä.Räv EKL RÄV 2, 58 ep, 3 elit, RAGNARSSON LENNART Snö

20180217 VGSK Sä.Räv EKL RÄV 3, 57 ep, ROSÉN BERTIL Snö

20170211 GSK Sä.Räv EKL RÄV 0 63 ep, 1 elit, SANDQUIST SÖREN Barmark

20170210 GSK Sä.Räv EKL RÄV 1, 58 ep, MALMGREN BJÖRN Barmark

20160216 GSK Sä.Räv EKL RÄV 1, 60 ep,  1 elit,  SANDQUIST SÖREN Barmark

20160215 GSK Sä.Räv EKL RÄV 1, 60 ep,  ENEQVIST DAVID Barmark

20160214 HSK Sä.Räv EKL RÄV 2, 63 ep, 0 elit, GULLBERG TOMAS Barmark

20160213 HSK Sä.Räv EKL RÄV 0,  23 ep, JOHANSSON URBAN Barmark

20150127 GSK Sä.Räv EKL RÄV 1, 58 ep, 1 elit, HELLMAN LEIF Barmark

20150126 GSK Sä.Räv EKL RÄV 1, 58 ep, JACOBSSON HÅKAN Snö

20140306 GSK Sä.Räv EKL RÄV 0, 0, 0 elit, ALFREDSSON GUNNAR Barmark

20140305 GSK Sä.Räv EKL RÄV 0, 21 ep, ENEQVIST DAVID Barmark

20140131 GSK Sä.Räv ÖKL RÄV 1, 57 ep, HOLMQVIST ERIK Snö

20140124 GSK Sä.Räv ÖKL RÄV 1, 54 ep, LINDSTEDT SVEN-ÅKE Snö

Rådjursrenhetsprov:

2014-02-22 GSK Godkänt Rådjursrenhetsprov, David Eneqvist