Jaktnyheter

Drevern Turbo attackerad av varg i Östergötland

Drevern Turbo attackerades av varg när han låg ute på sök vid rådjursjakt. Bild: Privat och Gettyimages, fotomontage
Östergötland (JJ) Olavi Loumanen var på söndagen nära att förlora sin drever Turbo i en vargattack. – Hade jag inte varit i närheten hade inte hunden levt i dag, säger Olavi.

Spåren på platsen.

Olavi bor i Vadstena och var på söndagen inbjuden som gästjägare i Pershyttan sydväst om Finspång. Turbo låg ute på sök när han attackerades. – Han skrek så in i helvete, precis som om någon skulle ha gett honom stryk. Jag sprang dit och hittade platsen där hunden rullat runt i snön, berättar Olavi. Han fann spår efter två vargar och kunde konstatera att hans drever klarat attacken utan skador. – En hårtuss var borta i manken men han har inga skador i skinnet, säger Olavi.

Anade mänsklig närvaro?

Man hade elva passkyttar utställda och jaktledaren Tomas Ahl tror att Turbo klarade sig tack vare att vargarna anat mänsklig närvaro. – De hörde nog passkyttarna, säger Tomas Ahl. Olavi kommer inte att släppa sin hund området mer.

Olavi Loumanen

– Det var så djäkla nära. Hade jag inte varit i närheten hade hunden inte levt idag. Jag ska jaga på vargfria marker, säger Olavi. Tomas Ahl berättar att man har tre vargar i området. Ett stationärt, revirmarkerande par och ytterligare en ensam varg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
 

Attacken inträffade i Pershyttan. Karta: Eniro