Döms för skott som träffade jaktguide

Norrbotten (JJ) En italiensk fågeljägare döms för att han skjutit en jaktguide i ansiktet med hagelbössa.

Norran, som citerar Piteå-Tidningen, berättar om händelsen i Arjeplogsfjällen 2016. En skelleftebo guidade en grupp fågeljägare och gick bakom dem.

När en tjäder flög upp vände sig den 70-årige italienske fågeljägaren om och sköt två skott

Skelleftebon träffades i ansiktet av båda hagelsvärmarna och fick bland annat frakturer i tinningsbenet, ögonhålan och underkäken samt nedsatt syn och hörsel.

Böter och rättegångskostnader

Jägaren som sköt menar att det var en ren olyckshändelse men det håller inte tingsrätten med om. Mannen döms för allvarlig försummelse och brottet klassas som grovt.

Mannen har inte velat uppge sin inkomst men tingsrätten finner att han torde leva under goda ekonomiska förhållanden, eftersom han har råd att resa runt i Europa och jaga.

Därför ska mannen betala 80 dagsböter a 300 kronor, totalt 24 000 kronor. Han döms också att betala sina omkostnader för rättegången, 67 500 kronor.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser