Är det de varma och torra månaderna maj och juni som bidragit till att älgar dukat under av svält? Foto: Gettyimages

Döda älgar var utmärglade

Döda älgkalvar som hittades i Ale kommun i juni, norr om Göteborg och skickades till SVA dog av svält. Faktiskt har alla vilda älgkalvar SVA obducerat under sommaren varit utmärglade.

Det var i början av juni jägare i Ale kommun hittade flera döda älgkalvar, som de skickade in till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt). Nu har svaret kommit. De två älgkalvarna dog av utmärgling.

Jaktvårdskonsulent Karl-Johan Brindbergs menar att årets varma senvår och juni månad kan ha haft betydelse. Det finns paralleller till den varma sommaren 2018.

Han har haft kontinuerlig kommunikation med jägarna som också hittat döda vuxna älgar samt levande i väldigt utmärglat tillstånd.

Kor i dålig kondition

– Kalvarna föds i mitten av maj. Kon är redan då i sämre kondition på grund av att betet har dålig kvalité som en följd av torka. Dessutom kanske även mängden foder varit otillräcklig. Den mjölk älgkon producerar är mindre och sämre vilket leder till att kalvarna får en dålig start och antingen växer dåligt eller helt enkelt dör, skriver han i ett inlägg på Jägareförbundet Skaraborgs hemsida.

Han uppmanar jägare att vara försiktiga i sin avskjutning och tänka sig för när de får ensamma vuxna hondjur i pass.

– Har vi inga kalvar att skjuta kan vi inte skjuta vuxna, så enkelt är det. Vi kan inte skylla på att det är grannen som skjuter den sista älgen, bara att rannsaka oss själva. Skjut kalv och var försiktig med de vuxna älgarna så vi får en högre medelålder, högre vikter och bättre kondition. En älgkos produktivitet ökar i takt med hennes vikt och ålder.

Majoriteten utmärglade

Henrik Uhlhorn, viltpatolog och biträdande statsveterinär på SVA berättar för Jaktjournalen att alla vilda älgkalvar (en älgkalv som obducerades kom från hägn) myndigheten kikat på nu i sommar har varit utmärglade.

–Vi har inte fått in så många älgkalvar i sommar. Det rör sig om totalt sex stycken. Alla fyra vilda kalvar vet vi dog av utmärgling. I en hittade vi anaplasmabakterier som sannolikt är en bidragande dödsorsak även om kalven också var utmärglad.

Enligt Henrik Uhlhorn är det svårt att dra några slutsatser när det rör sig om ett så litet antal obducerade djur.

– Det är många som pratat om svaga kalvar i år men vi har inte fått in så många älgar. Dels hittas inte döda kalvar, men sedan är det också så att det inte är helt lätt att skicka in djur till oss. Har de legat länge är det svårt att finna dödsorsak och det är svårt att sända in ett helt djur. Då behöver man nästa köra det till oss.