Renarna är redan på väg in, så vargen måste bort från området. Arkivbild: Gettyimages

Det brådskar att få bort finsk-ryska vargen i Kiruna

Det brinner i knutarna för att få bort den finsk-ryska vargen från trakterna söder om Kiruna. Renarna är redan på väg in i området. Det råder dock svåra snöförhållanden för både skyddsjakt och sövning och flytt.

– Det finns i nuläget inget beslut från Naturvårdsverket att vargen ska flyttas, säger Anna Danell-Savela, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten. Jaktjournalen berättade på söndagen och tisdagen att en varg, som uppges ha vandrat in från Finland-Ryssland och uppträder närgånget och märkligt i byar söder om Kiruna. Den verkar leta mat bland husen och uppträder oskyggt och stressat, tycker Matti Blind-Berg, ordförande i Girjas sameby. Han frågar sig om vargen kan vara uppfödd av människor och utsläppt.

”Vargen måste bort”

Två samebyar, Giras och Laevas, har uppemot 5.500 renar på väg in och har sökt skyddsjakt. – Renarna har redan börjat komma. Vi bryr oss inte hur länsstyrelsen löser det, men vargen måste bort från området, säger Matti Blind-Berg. Vargen har rört sig inom ett väldigt begränsat område. – Det är från Kalixfors i norr till Killinge i söder och det är en sträcka på ungefär två mil. Och så har den varit både på norra och södra sidan om Kalixälven, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Svårt uppdrag

Oavsett om Naturvårdsverket bestämmer att vargen ska flyttas, eller om det ska avlivas i skyddsjakt, kommer det att bli ett svårt uppdrag. – Vi har så lite snö i terrängen att det inte går att åka skoter utan att köra sönder fordonen. Vi har spårat till fots, säger Alexander Winiger. Vid sövning krävs personal som jobbar på marken och assisterar sövningspatrullen i helikoptern. De som bedövar vargar från luften uttrycker att de helst vill ha ordentligt med snö, annars flyr vargen snabbt till platser där den inte är synlig från luften.

”Risk för allvarlig skada”

Hur blir det med skyddsjaktsansökningarna? – Det är lite problematiskt för oss när vi inte har någon skadebild, svarar Anna Danell-Savela. Men det är väl inte så svårt att föreställa sig att det blir blodbad om en varg springer omkring bland 5.500 renar. – Ja, jag kan göra bedömningen att det finns risk för allvarlig skada, säger Anna-Danell-Savela.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21