Sågverket i Karbenning. Den vita byggnaden innehåller en fastbränslepanna där polis och åklagare misstänker att vargar blivit uppeldade. Foto: Mikael Moilanen

”Det är där de misstänker att vargar eldats upp”

Norberg (JJ) Utanför grindarna vid sågverket i Karbenning tittar folk nyfiket eller avvärjande. – Jo då, berättar en anställd, det är där de misstänker att vargar eldats upp.

Det var i fredags som polisens Nationella operativa avdelning (NOA) slog till i en samlad aktion. Den kände varg- och rättsdebattören och sågverksägaren Karl Hedin och ytterligare fyra män anhölls i sin frånvaro. Man gjorde husrannsakan hos samtliga inblandade, men också på AB Karl Hedins representations- och konferensanläggning, där tio poliser dök upp vid 19-tiden. Personal på platsen tyckte att det var otrevligt att lämna ifrån sig nycklar till alla hus, bland annat bostäder. Får vi inte nycklarna så tar vi oss in ändå, sa poliserna.

Arbetsplatsen buggad?

– Otroligt vilka resurser man sätter in. Det verkar viktigare när ett djur misstänks ha dött än när människor blir misshandlade eller råkar ut för inbrott, säger en person med insyn i fredagens polisinsats. Fastigheterna genomsöktes noggrant. – Telefonerna är avlyssnade, säger personen, som inte heller håller för osannolikt att arbetsplatsen är buggad. Nu har Karl Hedin och tre av de andra misstänkta häktats för exempelvis grovt jaktbrott och grovt jakthäleri. Karl Hedin nekar till brott.

Akut tillslag

Enligt Expressen hade polisen satt in hemlig telefonavlyssning och annan form av elektronisk övervakning. Det var inte tänkt att det skulle ske något tillslag i fredags, men någonting hände och åklagare Lars Magnusson beslöt akut att anhålla de fem misstänkta. På Hedins sågverk i Karbenning finns en bränslepanna där man eldar för att torka sågade brädor. Där misstänker polisen att vargar blivit uppeldade. – De vill göra sig av med illegalt skjutet vilt. In i ugnen – borta. Det är det vi misstänker, säger åklagaren Lars Magnusson till SVT Västmanland. – Det rör sig om sammanlagt åtta djur som misstänks ha blivit dödade. Tre ska vara vargar, säger en person till Jaktjournalen.

Lukten av blöt bark

Vid sågverket i Karbenning ligger väldiga travar med stockar och pallar med färdigsågat virke. Det luktar blöt bark, företagets fana sträcker ut sig i frisk vind och höstsolen är på väg ned över trädtopparna. Traktorer med jättekäftar som nästan ser ut att ha huggtänder transporterar stockar i olika riktningar. Inne i kontorsbyggnaden möter trofén efter en udda 16-taggare som en jägmästare sköt. Den sitter monterad på en sköld och berättar att jakt också är en viktig bit för skogsindustrin. Damerna på kontoret är tillmötesgående och ringer en lokal chef. Frågan är om man kan få komma in och ta ett kort på pannan där polis och åklagare tror att det eldats med vargar. – Nej, du får inte komma in, är beskedet. Det är skiftbyte och en del som kommer ut genom grindarna signalerar tydligt att de inte vill tala med någon journalist. Andra är lite nyfikna och har ingenting emot en pratstund med Jaktjournalens utsände.

Rester av uppeldade vargar

– Det pratas mycket inne på företaget, men det är ingen som vet någonting – bara det som stått i tidningarna, säger en herre när han lyfter lite lätt på kepsen framme i pannan. – Men det är där, inne i den vita byggnaden, som pannan står. Det är en stor panna – minst halva byggnaden – och det är skruvar som matar in bränslet, berättar mannen och pekar på en fastighet med hög skorsten. Enligt Expressen har polisen nu beslagtagit aska från pannan i jakten på rester efter uppeldade vargar. – Förundersökningssekretessen gör att jag inte kan säga någonting. Men jag noterar att åklagaren berättar i olika media, säger Sven Severin, Karl Hedins advokat. Vi ber honom hälsa Karl Hedin att vi vill göra en intervju med honom så fort han får möjlighet.

Pressmeddelande

AB Karl Hedins VD, Peter Wigert, har i ett pressmeddelande kommenterat ärendet. ”Medier har under måndagen den 29 oktober rapporterat uppgifter om att en juridisk process inletts mot bland andra Karl Hedin, AB Karl Hedins styrelseordförande. Misstankarna riktas mot Karl Hedin som privatperson och har ingen koppling till den operativa verksamhet som bedrivs inom AB Karl Hedin. Den juridiska processen är i ett tidigt skede och inget åtal är väckt. Alla frågor som rör denna process hänvisas till Karl Hedins juridiska ombud Sven Severin”, skriver Peter Wigert. Efter att företaget skickat ut sin pressinformation beslöt Jaktjournalens chefredaktör, Holger Nilsson, på onsdagen att tidningen offentliggör namnet på Karl Hedin. Den kände sågverksägaren har gjort sig ett namn som stridbar debattör i vargfrågan. Han har ägnat avsevärd tid till att granska rättsfallen där oskyldigt anklagade människor dragits inför rätta misstänkta för illegal vargjakt.

”Gatans parlament”

För ett par år sedan gav han ut boken De jagade jägarna tillsammans med Björn Törnvall. Den är en gransning av Lillhärdalfallet, där fem män anklagades för illegal vargjakt men frikändes. Björn Törnvall är förvånad över det som hänt, men tycker att Karl Hedin gjort precis som förväntat när han förnekar brott. – I civiliserade länder skall man dessutom betraktas som oskyldig, till dess att man dömts i domstol. Något som ”gatans parlament” borde beakta närmare, säger Björn Törnvall till Jaktjournalen.

Underkänner bevisvärdet

Han är mycket förvånad över uppgifterna som sprids i media, att åklagare Lars Magnusson uppger att bevisningen bygger på hemlig telefonavlyssning. – Såvitt jag vet, har ingen tidigare dömts för grovt jaktbrott till ett längre fängelsestraff än två år, vilket är ett av kraven för att ge tillstånd till detta tvångsmedel. Inte heller är minimistraffet för detta brott två års fängelse, vilket är det andra kravet, utan sex månader, säger Björn Törnvall. Han tycker bevisning som tagits fram vid hemlig avlysning därför ska ha noll värde om det eventuellt blir rättegång.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21