Jaktnyheter

Den varglika valpen har fångats in

Ewa Petersson och Lilla Ungen
Wolfdogen Lilla Ungen, som av oroliga stugägare i Ransäter misstagits för en närgången varg, är hemma hos sin matte Ewa Petersson igen. Foto: Privat

Stugturisterna och hundägaren Ewa Petersson i värmländska Ransäter ser ut att kunna pusta ut. Den mycket varglika hund som sprungit lös och av områdets turister misstagits för en mycket närgången varg, har infångats.

"}}

Den sex månader gamla tikvalpen Lilla Ungens ägare Ewa Petersson är lättad när Jaktjournalen når henne över telefon under lördagseftermiddagen.

”Är vid god vigör”

– Vi planerade att ställa ut en fångstbur, men det behövdes inte. I morse ringde en man som lyckats stänga in henne på sin gård. Nu är hon hemma igen. Hon är lite tunn, men är i övrigt efter omständigheterna vid god vigör. Hon verkar inte heller vara speciellt uppskrämd av det som hänt, säger Ewa Petersson.

Lilla Ungen försvann den 16 juli från Ewa Peterssons gård i Ransäter. Sedan dess har valpen varit ensam i skogen. Trots att hon visat stort intresse för områdets stugturister, har hon inte vågat sig fram till någon av dem. Så de försök att fånga in henne som gjorts har misslyckats.

Misstogs för varg

Till en början trodde turisterna att Lilla Ungen var en ovanligt närgången varg. Då hennes intresse för att vistas i deras trädgårdar upplevdes obehagligt valde flera av dem att vända sig till både polisen och länsstyrelsen med sin oro.

I anslutning till att Ransäters jägare ansökte om skyddsjakt på den förmodade vargen hörde dock hundens ägare av sig till både länsstyrelsen och media, för att meddela att ”vargen” som siktats mest troligt var hennes lösspringande valp.

Misstänkt hundstöld

Ewa Petersson är ganska säker på att hunden stulits och har därför anmält den som stulen till polisen.

– Efter att Lilla Ungen försvann säger sig flera personer som bor i närheten av mig ha sett människor som inte verkar höra hemma här röra sig i området. En granne som har Siberian Husky upptäckte i förra veckan ett par främmande personer som strök omkring inne på deras gård, runt deras hundgård. När grannarna närmade sig och frågade om de kunde hjälpa till med något fick de frågan om hundarna de hade var wolfdogs, berättar Ewa Petersson.

Ewa Petersson och hennes grannar oroas av iakttagelserna och vill med anledning av det som hänt uppmana alla som tycker sig se något misstänkt i området att dela med sig av sina iakttagelser till polisen.

Lilla Ungen Wolfdog
Slutet gott – allting gott. Wolfdogvalpen Lilla Ungen är hemma igen. Hundägaren Ewa Petersson och stugturisterna i Ransäter kan pusta ut. Foto: Privat

”Oerhört tacksam”

För Lilla Ungens del lär det inte bli några fler skogsutflykter på egen hand.

– Nej, nu får hon bara äta, sova och ta det lugnt i några dagar. Jag är så otroligt lättad över att hon är hemma igen. Att infångandet gick så odramatiskt till, och inte blev något trauma för henne, känns också väldigt bra. Tiden då Lilla Ungen sprungit lös har verkligen varit jobbig. Men många har hört av sig för att hjälpa till. Deras tips har varit ovärderliga. Utan dem hade jag ju inte ens vetat var jag skulle börja leta efter valpen. Jag är så oerhört tacksam, avslutar en glad Ewa Petersson.

Nytt nej till skyddsjakt på varg i Skacksjöreviret – Jaktjournalen: Den varglika valpen har fångats in Ny ansökan om skyddsjakt i Skacksjöreviret – Jaktjournalen: Den varglika valpen har fångats in

logo
Elisabeth Däljemar