Den stora älgvandringen lockar nya tittargrupper

Plågas älgen Jokern av sitt GPS-halsband? Hur många älgar kommer det? Oj, vad ljust det är! Reaktionerna på Den stora älgvandringen är många.

SVT-medarbetarna väntar nu på att älgarna snart ska kunna filmas när de simmar. Arkivbild: Gettyimages

SVT:s Den stora älgvandringen blev en sådan succé i fjol, att SVT beslöt sända även i år från Kullberg i Västernorrland, där vandringsälgarna passerat i tusentals år.

– Hittills har ingen älg simmat – och vi räknar bara simmande älgar. I fjol hade vi 60-65 simmande älgar plus elva till som simmade efter sista sändningsdagen, när vi var på väg att plocka ned vår utrustning, berättar Johan Erhag, projektledare på SVT i Umeå.

Även till Jaktjournalens redaktion kommer det frågor om SVT:s direktsändningar. Flera läsare har hört av sig om den GPS-märkta älgen Jokern som dök upp i sändningarna. Han märktes i mars 2019 och bär ett brett, gult halsband och läsare undrar om det kan skava honom i nacken och på halsen.

– Precis under den här perioden, när älgarna tappar sin vinterpäls och inte har någon hårkrage runt hals och nacke, sitter halsbandet löst. Det är för att vi hellre vill att det ska sitta för löst än för hårt, säger Göran Ericsson, professor och älgforskare vid SLU i Umeå.

Andra läsare undrar hur älgen påverkas av tyngden från GPS-sändaren. Göran Ericsson påpekar att sändarhalsbandet väger ungefär ett kilo, vilket ska jämföras med exempelvis hornkronan som väger avsevärt mycket mer.

Upplever en rusch

Göran Ericsson upplever en rusch med människor som vill ha svar på olika frågor och som kommenterar SVT:s sändningar.

– Det här programmet driver ett väldigt naturintresse och jag kontaktas av människor som normalt inte är intresserad av naturfilm. De kommenterar att det är så ljust i Norrland och undrar vad det är för djur som låter i sändningen just nu – och så förvånas de över att vi har snö fortfarande, berättar Göran Ericsson.

Johan Erhag på SVT berättar att redaktionen har många kontakter med tittare. De ringer, mejlar och chattar med medarbetarna för Den stora älgvandringen.

Hittills har arterna älg, ren, utter, hare, räv, järv och fåglar av alla de slag varit synliga i bild.

– Forskarnas kamera filmade också en björn vid Järvberget på natten den 20 april. Vi får kanske satsa på mörkerkameror till kommande produktioner, säger Johan Erhag.

Är det klart att det blir en fortsättning 2021?
– Nej, inte ännu. Beslut om sändningar nästa år kommer att tas någon gång under veckan, svarar Johan Erhag.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vapentest: Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable

Turkiska Nordhunt ATA Black Sporting Adjustable är en klassisk sporting/jakthagelbock och ett resultat av drygt 50 års vapentillverkning. Modellen Nordhunt är speciellt tillverkad för Jaguargruppen och ger mycket hagelvapen för pengarna.

Garmin växlar upp – nu kommer pejlen Alpha 200i

Förbättrad kartkapacitet, större skärm på 3.5” som kan läsas i solljus och programmerbara knappar. Det är några av förbättringarna på nya Alpha 200i. Enheten har också inReach satellitteknologi1 integrerat, vilket möjliggör tvåvägsmeddelanden och interaktiva SOS-aviseringar.

Kortare jakttid föreslås för förföljande älghundar

I Naturvårdsverkets förslag på nya jakttider finns även förslag som gäller jakthundanvändning. Bland annat föreslås att älghundar som förföljer älg inte får släppas före den första oktober i södra Sverige. Bör älghundsägare vara oroliga för kortare möjligheter till jaktträning?

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.
ANNONS ▼