Göte Lindgren i Uppsala är kritisk till hur åklagare, tjänstemän och politiker agerar och uttalar sig i exempelvis vargfrågan. Foto: Gettyimages

Debatt: ”Rovdjurspolitiken blir allt mer obegriplig”

Göte Lindgren i Uppsala finner den svenska vargpolitiken allt mer obegriplig. I den här debattartikeln radar Lindgren upp exempel på politiska utspel, åklagaringripanden och nej till skyddsjakt som han tycker är skrämmande och orimliga.

Rovdjurspolitiken blir alltmer obegriplig och uttalanden och beslut på olika nivåer allt märkligare. Trots de allt tätare vargattackerna på tamdjursbesättningar i olika delar av landet dröjer besluten om skyddsjakt. Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Västra Götaland förklarade varför: ”Då är det inte säkert att vi skjuter rätt varg. Det måste vara den skadegörande individen som skjuts”, sade hon till Jaktjournalen.

Rebecka och skyddsjakten

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) ser skyddsjakt på en fjolårstik i Östergötland som ”en extrem typ av kollektiv bestraffning, på en art som är starkt hotad”. ”Detta är oetiskt, och jakt bedrivs vanligtvis inte när djuren har sina småttingar att ta hand om. Men här var det så viktigt med den kollektiva bestraffningen att ett undantag fick göras”. Det är dags att sluta ge Jägarnas riksförbund ca 7 miljoner kronor varje år så att de kan sprida skräck och hatpropaganda mot vargen anser hon.

Åklagaringripanden

Miljöåklagare Åse Schoultz berättar varför två tjänstemän vid länsstyrelsen i Västerbotten delgivits misstanke om grovt tjänstefel sedan en varg skjutits på fel plats. Det handlar enligt henne om att tjänstemännen ”vållat staten skada för miljonbelopp”. 8,7 miljoner kronor i förvaltningskostnader har gått förlorade genom tjänstemännens handlande. En genetiskt viktig varg har avlivats i strid med fredningsbestämmelserna, sade hon. Rikspolischefen valde att inte själv besvara frågorna från Karl Hedin hur det gått till när denne drabbades av vad han beskriver som brottslig bevisförvanskning i minst tre fall utförda av någon inom polisorganisationen, och som ledde till att han hölls fängslad med fulla restriktioner i 31 dagar 2018, misstänkt för att ha skjutit en varg.

”Häpnadsväckande”

Högste chefens agerande när poliser anklagas för en rad grova brott är häpnadsväckande. Att låtsas missförstå Karl Hedins skrivelser ser ut som ett ovanligt taffligt försök att slippa ta sitt ansvar och en oöverträffad metod att väcka spekulationer. Men det är helt i linje med hur den sorgliga historien började: en polis med hörlurar lyckades missförstå ett ord och fick nationella insatsstyrkan att rycka ut. Nelly Grönbergs förklaring bekräftar att skyddsjaktsbestämmelserna, med enstaka undantag, i praktiken gjort det omöjligt att skydda tamdjur mot vargangrepp.

”Trams”

Rebecka Le Moines trams om kollektiv bestraffning är skrämmande med tanke på att hon tillhör landets lagstiftande församling och representerar det parti som tillåts styra rovdjurspolitiken. Åse Schoultz ger en intressant inblick i hur rättsväsendet fungerar. Tjänstemän verkar vanligen få orsaka hur stora kostnader och hur mycket elände som helst utan att ställas till svars men när de skjutit en varg delges de misstanke om grovt tjänstefel för att de ”vållat staten skada”, detta trots att förlusten som de sägs ha orsakat antagligen är mindre än den summa som staten sparar i och med att vargen avlivades. Åse Schoultz borde nog räkna ihop hur mycket hennes och kollegan Lars Magnussons aktiviteter kostat och fundera över vad skattebetalarna fått för dessa pengar.

Uppsala